Sportování má v létě zelenou. Nezapomínejte ale na několik pravidel


Sportování má v létě dveře dokořán! Samozřejmě i v zimě se můžete pustit do oblíbené fyzické aktivity, ale většinou k tomu potřebujete permanentku do posilovny nebo lyže či jiné podobné sportovní vybavení.

V létě jsou naprosto dokonalé podmínky pro plavání v rybníku za domem, výlety v přírodě, běh nebo kolo, které se prakticky každému člověku ukrývá v kůlně na zahradě. Abyste si však letním sportem spíše neublížili, prozraďme si několik základních pravidel, na která myslet.

 

Letní sportování může být nebezpečné

Bylo by mylné se domnívat, že léto není rizikové pro sportovce. Zejména pokud venku vládnou vysoké teploty a sluníčko je to, co nás nenechá ani chvíli na pokoji je fyzická aktivita nebezpečná. Tedy pokud vyrazíte v době, kdy je slunce nejsilnější a vzduch nejdusnější.


Právě kvůli nebezpečným částem dne je zapotřebí se řídit několika pravidly, o kterých bude níže řeč. Sportování však kvůli sluníčku rozhodně nevzdávejte, nulový pohyb je pro zdraví a člověka jako takového daleko rizikovější.

 

Sluníčko, sluníčko, zajdi nám maličko

I když v létě děti neustále chodí a zpívají si známou říkanku “Sluníčko, sluníčko” pojednávající o berušce, my se spíše upínáme k tomu na obloze a přejeme si, aby spíše zašlo, než ještě víc popošlo nad obzor. Protože pokud bude silné, sportovní aktivitu budeme muset odložit. Přímé sluníčko je totiž nebezpečné. Způsobuje úpal nebo úžeh (a to v lepších případech), v horších může stát i za kolapsem člověka.


Proto se nedoporučuje sportovat v době mezi jedenáctou hodinou ranní až třetí hodinou odpolední. Pokud se v této době budete nacházet na koupalištích, vyplatí se mít neustále mokrou hlavu, aby se předcházelo vzniku zmiňovaného zdravotního problému. V ideálním případě se však vydejte za sportem buďto brzy ráno, nebo k večeru, kdy je navíc příjemné klima.

 

Nezapomínejte na pitný režim

Hlavně hodně pijte! Rada, kterou dává každý rodič svému dítěti, když vyjíždí na kolo. Bohužel sám tuto radu nerespektuje a nebere ji k srdci. Jenže stejně jako dítkům i jemu hrozí dehydratace, která může mít opravdu negativní důsledky.

Při teplých letních dnech, kdy teploty dosahují svých rekordů, tělo ztrácí daleko rychleji potřebné tekutiny a s tím také nepostradatelné a veledůležité minerály. Je proto klíčové tekutiny do těla doplňovat zejména, pokud jsme během dne vykázali nějakou sportovní aktivitu. Vhodná je voda okořeněná citronem, případně také minerální nebo iontové nápoje.

 

Dobře se oblékněte

A samozřejmě nezapomínejte na správné oblečení. Co sport, to trochu jiný outfit. Nejlépe ale uděláte, pokud sáhnete po funkčním oblečení. Zatímco na kolo se hodí takzvaně cyklo šortky, na běh můžete volit kraťasy trochu volnější, které nemusí nutně obepínat vaše stehno.

Zbytečně to však s oblečením nepřehánějte, pakliže je venku horko. Ať nedojde k přehřátí organismu. Ano, i to bohužel hrozí.

Foto: Unsplash.com

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.