Industriální styl bydlení:
když kov a cihly najdou v domácnosti své místo

03.09.2021 | Bydlení

Chcete svou domácnost zařídit do nevšedního, nového stylu? Nabízí se skandinávský styl, který je však už běžný. Stejně tak boho je okoukaný, podobně je na tom minimalismus. Co se však v posledních měsících dostává do popředí je industriální styl bydlení, který domů vnese beton, cihly a plechy. A ne, nebude to vypadat nudně či chladně, právě naopak!

Pokud vás fascinují stavby, žasnete nad starými průmyslovými halami, které se využily a vzniklo v nich například divadlo nebo kavárna, pak si jistě zamilujete industriální styl bydlení. Jak již bylo zmíněno, jsou pro něj typické cihly, beton, plechy i dostatek světla. Dohromady vykouzlí nevšední bydlení, které nebude nic pro romantiky, ale pro milovníky stylu, modernosti a nevšednosti.

 

Pastelové barvy nemají v industriálním bydlení místo

Zemité odstíny, barvy cihel, spíše šedivá, černá a tmavě zelená, případně tmavě modrá - to jsou tóny, které dominují industriálnímu bydlení. Pastelové barvy nemají v takto zařízeném příbytku své místo. I když jsou vysoce moderní a stylové, nenajdete je ani na polštářích, ani na plédech a už vůbec ne v koupelnách nebo kuchyních.

Možná může na řadu lidí působit příliš tmavě, proto je klíčové dostat do interiéru dostatek světla. I proto je však tento styl bydlení určen spíše mladší generaci.

Foto: Unsplash.com

Inspirujte se strojírenskými podniky

Abyste si industriální styl bydlení lépe představili, zavřete na malý okamžik své oči a představte si strojírenský podnik. Přesně ním se totiž můžete nechat inspirovat. Při zařizování svých místností se zaměřte na beton, ocel, hrubou, neopracovanou zeď, odkryté cihly nebo kameny. Pakliže nejsou cihly k dispozici, využijte tapety do kuchyně nebo tapety do obýváku, jež mohou být nositeli právě tohoto vzoru.

Obecně lze říct, že se industriální styl bydlení snaží kombinovat studené kovy s teplým dřevem a světlem. Stoly se nebojte volit plechové, židle však ponechte v dřevěném duchu.

 

Není to o dokonalosti

Většina stylů bydlení se snaží sázet na dokonalost, ale ta nemá v industriálním bydlení místo. Naopak se snažte hledat nedokonale padnoucí prvky. Jídelní židličky nutně nemusí být vyrobeny “z jednoho těsta”. Jedna může být kožená, druhá kovová, třetí příjemně vypolstrovaná.

Podobně přistupujte i k ostatním místnostem domu. Do obýváku volte spíše tmavé sedací soupravy, které doplníte ne jedním, ale rovnou dvěma konferenčními stolky, které k sobě nebudou na první pohled pasovat, protože budou z jiných materiálů. Při pohledu na interiér jako celek však k sobě dokonale sedět budou.

Foto: Unsplash.com

Zemědělské stroje jako nevšední dekorace

Jak již bylo zmíněno, industriální styl bydlení je o nevšednosti. Proto se nebojte do interiéru vnést zemědělské stroje, které mohou být zajímavou bytovou dekorací. Nemusíte si do svého obýváku táhnout celý traktor nebo motor nějakého zařízení. Mohou to být jen šroubky, kterými naplníte mísu, či kola, která budou zdobit vaše zdi místo obrazů.

Úvodní foto: Dovido.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.