Cymbidium rozzáří domov i v zimě


Venku vládne zimní počasí, to ale neznamená, že doma na stole nemůže stát váza s čerstvými květinami. Růže, chryzantémy a gerbery jsou klasikou, kdo chce něco trochu netradičního a exotického, ten by měl do vázy umístit cymbidium. Co to je za květinu a jak se o ni starat?

Cymbidium možná znáte jako člunatec

Patří mezi orchideje a dokáže prozářit každý domov. Svůj původ má v tropických a subtropických oblastech Asie, pěstuje se už tisíce let, a to hlavně v Číně.

Od ostatních orchidejí se liší dlouhými čárkovitými listy, z jejichž středu vyrůstá dlouhý květní stvol s velkým množstvím jakoby voskových květů. Právě od tvaru květu, který připomíná tvar pysku, byl odvozen český název této květiny, člunatec. Jde o orchidej s mohutnými květními latami, které rozkvétají v zimním období a množí se dělením trsů.

Víte, že s cymbidiem jste se možná setkali už dřív, jen v jiné podobě? Není to tak dávno, co prodejci balili květy do krabiček se stříbrným celofánem.

Jak pěstovat cymbidium?

Patříte mezi milovníky orchidejí a rádi byste si cymbidium pořídili domů? Nejprve zvažte, zda člunatci můžete nabídnout chladné podmínky. V opačném případě se koupi cymbidia raději vyhněte. V běžně vytápěném pokoji by totiž rozkvetlá rostlina rychle poupata shodila a vy byste se zbytečně trápili.

Kdo ale chladné podmínky má, ten může vyrazit do obchodu pro hrnkovou rostlinku. Tu pak postavte na okno v místnosti, kde se teplota pohybuje kolem 15 °C. Právě tady se jí bude dařit. Patří taky mezi světlomilné rostlinky. Má dokonce ráda přímé sluníčko, na to ji ale zvykejte postupně, abyste nespálili listy. Ty se v období od jara do zimy budou probarvovat až získají žlutozelenou barvu, která se v zimě zase promění v zelenou.

Během období vegetace je třeba cymbidium pravidelně hnojit vícesložkovým hnojivem, během zimy jednou měsíčně. Kdo ji má zasazenou v dobře propustném substrátu, ten ji může zalévat stejně často jako ostatní pokojové rostlinky, dejte si ale pozor jak na přemokření, které nesnáší, tak na vyschnutí.

Na jaře rostlinku dejte na venkovní stanoviště, před příchodem prvních mrazíků ji vraťte zpět do místnosti.

Víte, že květy cymbidia vykvétají postupně, takže doba kvetení může trvat i několik měsíců? Stvoly jsou těžké, tak počítejte s tím, že je bude třeba podepřít a přivázat k opoře, aby se nevylomily. V době květu s rostlinkou nijak nemanipulujte, dávejte si pozor, abyste se nedotkli květů. Zkrátili byste tak jejich životnost a pravděpodobně by se na nich vytvořily nepěkné hnědé skvrny.


A co cymbidium ve váze?

Nádherná slavnostní orchidej, která se hodí i jako dárek. Je symbolem úcty a přátelství, navíc krásně voní. Perfektně vypadá v romantických skleněných, porcelánových nebo kamenitých vázách. Když do vody přidáte sáček s výživou, můžete se z její krásy těšit až měsíc.

Než ji ale dáte do vody, stonek seřízněte asi o 2 cm. Vyberte pro ni vysokou vázu, která květině poskytne oporu a udrží tvar. Jakmile stonek zčerná, opět ho seřízněte. Vázu umístěte do místnosti, kde se teplota drží pod 20 °C.

Zdroj úvodní foto: Unsplash

Zdroj foto článek: Pixabay

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.