Ortorexie, aneb jak se projevuje závislost na zdravém jídle?!


Existují stovky nejrůznějších závislostí. Mezi ty nejčastější patří kouření či alkohol. Někdo je závislý na čokoládě, další třeba na kávě. Napadlo vás ale někdy, že existuje i závislost na zdravém jídle?!

Světe div se, ale tahle závislost skutečně existuje a jmenuje se ortorexie. I když se vám to možná zdá jako neuvěřitelné science fiction, jsou lidé, kteří jsou opravdu závislí na zdravém jídle a zdravém způsobu stravování.

Vždyť o nic nejde?!

Myslíte si, že zrovna ortorexie nemůže být nijak nebezpečná? Přeci jen - komu kdy ublížilo zdravé jídlo?! Budete se divit, ale i ortorexie může být nebezpečná. Stejně jako třeba nechvalně známá porucha příjmu potravy neboli anorexie, může být i tahle závislost ohrožující na životě.

Co to je?

Pojem ortorexie si můžeme vysvětlit jako jednu z poruch příjmu potravy, při které se lidé až nezdravě moc upínají na zdravou stravu - jinak řečeno, stanou se doslova posedlými zdravým jídlem. Rozdíl mezi anorexií a ortorexií spočívá v tom, že tentokrát nemáte problém něco sníst, ale jste posedlí absolutní kvalitou jídla, které se chystáte sníst.

Jak se projevuje?

Pacienti trpící ortorexií si zakládají na tom, že všechny potraviny, které chtějí sníst, musí být čisté. A tím nemáme na mysli pouze omyté vodou, ale vypěstované bez jediné známky chemie či látek, které zkrátka s touto závislostí nekorespondují. Vrcholem závislosti jsou stavy, při kterých jsou dotyční ochotní nejíst, pokud zrovna nemají po ruce potravinu, která projde jejich náročným procesem výběru.

Další projevy ortorexie:

• úzkost

• emoční závislost

• úbytek na váze

• narušení sociálních stavů

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.