Pozor na posedlost zdravou výživou!


Dala jste si předsevzetí, že od nového roku budete žít zdravěji? Dobrá volba, ale pozor, ať to nepřeženete! Odborníci varují: čím dál větší počet žen postihuje posedlost zdravou výživou: ortorexie.

Začít žít zdravěji

Nový rok představuje pro mnoho z nás ideální příležitost, jak začít žít zdravěji. Přestat kouřit, skoncovat s nadváhou, anebo začít jíst zdravěji. Dát přednost zdravé stravě před konzumací fast foodu a sladkostí je samozřejmě chvályhodné, ovšem také v případě zdravého jídla platí, že nic se nesmí přehánět. Možná se Vám teď vybaví úsměvný Vieweghův termín „biomanželka“, ale když se ze snahy jíst zdravě stane posedlost, jde veškerý humor stranou.

Ortorexie je relativně mladá duševní porucha, která začíná trápit nemalé procento populace, především žen. Jedná se o složeninu dvou řeckých slov, a to orthos-správný a orbis-chuť, které se volně překládá právě jako posedlost zdravým jídlem. Zpočátku se ortorexie projevuje celkem nevinně. Pacientky vaří zdravá jídla, vyřazují z jídelníčku potraviny s obsahem „éček“, zkouší bio potraviny. Později se snaží kupovat pouze potraviny označené etiketou bio a zpravidla přestávají jíst maso. Postupně však vylučují ze svého jídelníčku čím dál více potravin, až jim nakonec zbude několik „opravdu zdravých.“ To je moment, kdy se snaha o zdravé stravování, kterému samozřejmě nelze nic vytknout, mění v nebezpečnou nemoc. Orotorexie postihuje paradoxně nejvíce ženy s vyšším vzděláním, které mají všeobecně lepší přístup k informacím. Dalším skupinou, kterou tato specifická porucha příjmu potravy postihuje, jsou lidé a z vyšší příjmové skupiny, jelikož stravovat se výhradně bio samozřejmě není levné.

zdravá výživa

Důsledky ortorexie

A důsledek? Tělu začnou chybět důležité látky a v důsledku tohoto dlouhodobého deficitu může člověk vážně onemocnět. Místo toho, aby byl zdravější, je paradoxně nemocný. Tento paradox dobře vystihl pan Svěrák ve hře Dobytí severního pólu: „Čím víc jdete na západ, tím víc se blížíte na východ.“

Tato porucha příjmu potravy se často přirovnává k mentální anorexii. Ortorexie je však o to záludnější, že sekundárně postihuje také děti a partnery pacientek, neboť je to zpravidla matka, kdo zajišťuje nákupy a stravování celé rodiny. Stejně jako u dalších poruch příjmu potravy a i při ortorexii si postižená osoba myslí, že je vše v pořádku, na připomínky okolí zpravidla reaguje tak, že jen dodržuje pravidla zdravé výživy.

Takže milé dámy, pokud jste si daly předsevzetí, že budete zdravější a štíhlejší, pamatujte na to, že všeho moc škodí! Nic se nesmí přehánět. Zeleninový salát bez zálivky a bez krutonů přeci za mnoho nestojí.

Zdroj foto: Profimedia.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.