Sladkosti, které můžete jíst i při dietě


Snažíte se zhubnout do plavek, nebo jste se rozhodla žít zdravě a omezit cukr, ale stýská se Vám po sladkostech? Nemusíte být na sebe tak přísní a oslaďte si život zdravě - bez přidaného cukru! Některé zdravé sladkosti dokonce urychlí metabolismus a psychicky Vás podrží.

Pokud chcete hubnout, jistě víte, že byste měla omezit tuky a cukry a samozřejmě přidat pohyb. Naše tělo ale přesto obojí v malé míře potřebuje. Je však rozdíl mezi tím, kolik gramů cukru naše tělo denně vyžaduje a kolik mu ho většinou dopřáváme – zdravá dávka cukru je 30 g, v Evropě a ve Spojených státech ale lidé běžně konzumují denně několikanásobné množství cukru (100 – 200g). Nadměrné množství cukru nejen, že zamává s vaší váhou, ale odebírá tělu selen, zinek a vápník a škodí vám i dál. Cukr, může být i viníkem plísňových onemocnění, jelikož kvasinky (které jsou běžnou součástí našeho organismu) se díky cukru nekontrolovaně množí. Vznik zubního kazu, cukrovku a další nemoci asi není třeba připomínat. Zvýšená hladiny cukru navíc nepomáhá ani vaší emoční rovnováze.

Jak omezit cukr, když máte chuť na sladké?
Jednoduše, pokud doma pečete sladké, (což je lepší varianta, než kupované sušenky) zkuste nahradit bílý řepný cukr třtinovým a snižte jeho poměr v receptu minimálně o třetinu. Uvidíte, že chutnat Vám bude možná i víc, protože vyniknou i jiné chutě, než ta sladká. Lépe si vyniknou ořechy, ovoce, skořice, kakao a další suroviny, které použijte. Pokud nejste fanynkou sladkého pečení, zkuste naše sladké tipy s přírodním cukrem.

Zázvorové bonbóny
Zázvor, jak známo, podporuje trávení a urychluje metabolismus. Když v případě neodolatelné touhy na sladké po jednom nebo dvou sáhnete, nic se nestane.

Ananasový dezert
Přípustný je také dezert (třeba tvarohový – ideálně s nízkotučným tvarohem) s čerstvým ananasem, ananas totiž, stejně jako zázvor, urychluje spalování.

Čokoláda a med
Stejně tak nic nezkazíte ani kouskem kvalitní hořké čokolády s obsahem minimálně 70% kakaa. Ale, pozor, kouskem, ne celou tabulkou. Dopřát si můžete i lžičku medu. Doplníte cenné vitamíny, enzymy a minerální látky, navíc pomáhá snižovat vysoká krevní tlak. Nevýhodou je, že některé druhy (např. akátový) mohou být dráždivé pro pylové alergiky.

Medem doplníte cenné vitamíny, enzymy a minerální látky
Zdroj foto: Sxc.hu

Bonbónky z hroznového cukru
Mlsat můžete také bonbónky z hroznového cukru, který se nikde neukládá, protože si z něho tělo okamžitě vezme potřebnou energii. Koupíte ho například v lékárnách. Tyto bonbonky můžete dávat i dětem – rozhodně udělají větší službu než dropsy, které jsou jen obarvený cukr, doplněný éčky.

Banán na nervy
Banán je dobrý na nervy, díky němu budete v pohodě a dieta se Vám bude držet snáze. Nehledě na to, že banán člověka na dlouho zasytí. Ovšem pozor, aby šla kila dolů, je povolen jen dopoledne.

Náš tip na dietní snídani: banán s bílým jogurtem a lžičkou medu.

Müsli tyčinky
Sáhnout můžete i po müsli tyčince, která je cenným zdrojem vlákniny, ovšem pozor - bez polevy a bez čokolády. (Takové tyčinky jsou totiž učiněné kalorické bomby a často vydají za dortík.) A nejlépe jako odměnu za sportovní výkon nebo jinou fyzickou námahu, ale ne večer před spaním.

Přejeme Vám, ať jdou deka pěkně dolů, abyste se v plavkách cítila co nejlépe a užila si parádní léto!

Zdroj foto: Profimedia.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.