Cvičení vs diety, aneb jak za atraktivním tělem


Jak jsou tělu prospěšné diety s rychle viditelnými výsledky? Je důležité se pouze správně stravovat nebo se člověk musí zaměřit i na samotné cvičení? To vše se dozvíte v rozhovoru s Petrem Lavičkou, hlavním trenérem projektu ČasCvičit.cz.

Jaký máte názor na dnešní diety a jejich popularitu?
Termín dieta představuje krátkodobé řešení v redukci váhy. Trendem se stává dieta, která má ohromující výsledky „za pár týdnů“. „Dosáhněte svého cíle už za jeden měsíc“ a podobná hesla jsou dneska „in“. Dokonce existují i zázračné přípravky na rychlé snižování tělesné hmotnosti. Nejsem zastáncem takových diet a nepreferuji krátkodobá řešení. Krátkodobá řešení sice působí velmi přitažlivě a slibně, ale také obsahují spousty problémů, jejichž odstranění trvá velmi dlouho, nebo ještě hůře - jsou trvalé.

Jak byste tedy označil dlouhodobou dietu?
Význam redukčního stravovacího režimu je nejdůležitější, protože jde o dlouhodobé řešení redukce váhy. Dlouhodobé řešení sebou nenese žádné problémy a naopak vytváří zcela nový životní styl. Čím déle se snažíme dbát na stravování, tím více nám to připadá normální. Po dosáhnutí požadované hmotnosti neskončíme jako u diety, ale z redukčního se stává racionální (vyvážený) stravovací režim a neustále se snažíme dbát na to, co jíme. Toto hodnotím jako správné začlenění redukce váhy do života. Výsledky se nedostavují „hned“ jako u diety, ale jsou trvalé a díky zvyku na nás působí i jako zcela normální.

Proč jsou špatné diety, které mají rychle viditelné výsledky?
Zde si dovolím vás trochu opravit – když uvidíte první výsledky po týdnu, neznamená to, že je to automaticky špatně. Mám na mysli spíše drastické diety, které jsou zaměřeny na rychlou redukci váhy bez nějaké dlouhodobé koncepce. Především jde o kvalitu, která se nedá měřit v krátkém časovém měřítku.

Jak tedy poznám, že jsem byla „obětí“ špatné diety?
Držíte dietu a máte hlad? Byl výsledkem diety jo-jo efekt, různě deformovaná kůže či rozhozené stravování? Tak to nebyl zcela správný směr, kterým jste se dala. Dieta nesmí působit na váš organismus negativně, to způsobí předčasné ukončení diety a již zmíněné problémy. Dosáhnutí rychle viditelných výsledků pomocí krátkodobého řešení je velmi přitažlivé, ale jak již zmiňoval, bohužel tato řešení sebou přináší negativa. Redukce váhy není krátkodobá záležitost, měla by představovat váš začátek nového životního zdravého směru a především má být řešena nastavením správného stravování a pohybu, které člověku přináší radost a uspokojení.

Takže ideálně doplnit dietu cvičením?
Lze bez cvičení zhubnout? Ano, obecně platí, že 70% hubnutí je správně redukované stravování. Lze bez cvičení zhubnout jen některé partie a zpevnit svalstvo? Bohužel ne. Důležité je k dietě provádět pohyb, který představuje „pouze“ 30% v redukci váhy, ale bez pohybu nelze zpevnit tělo a rovnoměrně spalovat tuky. Především díky pohybu lze urychlit spalování tuků. V této kombinaci je tělo zdravější, vitálnější a spokojenější.

Znamená to, že redukční stravování a dát si do těla v posilovně je ideální?
Není pohyb jako pohyb. Nemůžeme k redukčnímu stravování těžce posilovat či provádět aktivitu, na kterou nemáme dostatek energie. Při redukci je dobré se zaměřit na „kardio“ cvičení jako jsou například chůze, běh, plavání, kolo. Díky těmto cvičením bude hubnutí rychlejší a účinnější díky rovnoměrnému spalování tuků po celém těle. Lehké posilování nám zajistí pevnost svalů. Osobně bych neprováděl redukci váhy bez pohybu. Stravování a pohyb jsou dva rozdílné prvky, které ale bez sebe nedokážou na 100% přinést uspokojivé výsledky.

Co byste doporučil lidem, kteří chtějí zhubnout?
Doporučením z mé strany je zkombinovat pohyb se správným stravováním. Provádět vše s chutí, bez nějakých komplikací. Pro rozjezd je dobré zvolit spolupráci s odborníkem, který pomůže najít nejlepší směr a dopomůže vůli udržet. Doporučuji využít odborníků ve fitness a nutričních specialistů, ale chce to pozorně vybírat. Lze využít i možnost najít odborníka za výhodnější cenu přes internet, což vidím jako velmi přínosné pro dnešní dobu, byť s některými omezeními. Na toto se specializuje i náš projekt online trenéra ČasCvičit.cz, kde každého bereme jako individualitu a přistupujeme ke každému rozdílně. Samozřejmě jste vy, i případně čtenáři, vítáni.

Děkuji, třeba nabídky brzy využiji. Nyní ale pokračujme, jaký máte názor na jídelníčky?
Nejsem zastánce pevně nastaveného jídelníčku, pokud se tedy nejedná o vrcholové sportovce či lidi se závažnými zdravotními problémy. Kdo v dnešní době, kde nikdo nemá čas a většina lidí je pod neustálým stresem, může držet pevně nastavený jídelníček? Bohužel, málokdo. To je také důvod, proč lidé vydrží jen chvilku a pak přestanou. A to ani nemluvím o finanční náročnosti.

Jak tedy na stravování? Je nějaký způsob pro nás, „obyčejné“ lidi?
Lidé chtějí redukovat svojí váhu, ale bez nějakého pevně nastaveného režimu. Důležité je aplikovat flexibilnost, přizpůsobivost do jídelníčku. Jsme různí, proto nelze aplikovat stejné jídelníčky všem. Jednou ze zásadních variant, ke které jsem pevně nakloněn, je postupná implementace zásad a rad do jídelníčku. Jde i o vyzkoušení toho, co je pro vás účinné a co není. Na základě vědomostí získaných zkušenostmi lze sestavit individuální jídelníček přizpůsobený právě a jen vám.

To zní ale jako běh na dlouhou trať?
Ano, však byste se také měla správně stravovat celý život, ne jen když chcete zrovna zhubnout do plavek – právě tady vznikají různé stravovací potíže a další daleko komplikovanější problémy. Proč? Odpověď je jednoduchá, pokud budeme organismus zatěžovat výkyvy ve stravě podle toho, jak se nám hodí, tak automaticky tělo se brání a vznikají komplikace. Vše má být řešeno postupně s malými změnami, nikoliv hned udělat razantní změnu. Takto se to snažím s mými klienty řešit, v podstatě provádíme menší změny a pozorujeme reakce. Nejen, že si lépe zvykne tělo, ale také si člověk navykne na to stravování psychicky a nebude mít problém včlenit lepší stravovací návyky do svého života. Navíc mým cílem je klientům vše vysvětlovat, proč zrovna to či ono je či není vhodné. Ideál je dostat se do stavu, kdy své vlastní stravě rozumí a mé služby vůbec nepotřebují. Přece nikdo nechce jíst celý život jen to, co má předepsáno na nějakém rozvrhu.

Děkujeme za rozhovor. Co byste nakonec našim čtenářům vzkázal?
Život, radost, stravování, cvičení… životní styl. Přeju jim mnoho úspěchů k dosažení „vysněného“ cíle a ke zvolení životní stylu, který jim bude přinášet uspokojení a požitek. :-)

Rozhovor s Petrem Lavičkou, hlavním trenérem projektu ČasCvičit.cz, osobním trenérem, skupinovým trenérem působícím v několik fitness centrech.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.