Workoholismus – nepostihl také Vašeho partnera?


Má na Vás partner čím dál méně času? Děti ho skoro neznají, protože je stále v práci, anebo za dveřmi své pracovny? Bere si s sebou do postele mobil i notebook a místo milování s Vámi hovoří jenom o práci? Možná ho postihla jedna z civilizačních chorob dnešní doby. Workoholismus postihuje především muže.

Workoholismus a jeho projevy
Workoholismus neboli chorobná závislost na práci patří mezi moderní civilizační choroby, které postihují především vysokoškolsky vzdělané lidi s velkými ambicemi. Jejich náchylnost k chorobě zesilují i takové faktory, jako je například komplex méněcennosti, anebo problémy v partnerských vztazích. Nejvíce ohroženou skupinu představují muži na manažerských pozicích.

Práce, práce a zase práce
Typický workoholik nežije ničím jiným než prací. Pracuje většinu dne, a když zrovna nepracuje, trpí pocitem viny. Workoholik nemá čas na svou rodinu, na přátele, ani na své koníčky. Natož aby měl čas na relaxaci, zdravé stravování, anebo na milostný život. Při nepřetržitém pracovním nasazení na sebe zdravotní problémy nenechají dlouho čekat. Zažívací obtíže, nespavost, problémy s erekcí, dýchací obtíže, deprese a další. Po čase se každý workoholik vyčerpá, není schopen udržet své pracovní nasazení, začne být se sebou nespokojený, a obvykle se nervově zhroutí.    

Možnosti léčby
Léčba workoholismu je poněkud problematická. Na rozdíl od ostatních závislostí, jako je závislost na drogách, alkoholu, anebo na hracích automatech, nemůže být cílem léčby doživotní abstinence. Jedinou možností léčby je změna žebříčku hodnot. Přesvědčit workholika, že v životě existuje mnoho důležitějších věcí nežli práce, však není snadné. Bez pomoci odborníka se neobejdete.

Foto: pixmax.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.