Vědci jsou o krůček blíže k objasnění náhlých úmrtí novorozenců


Náhlé úmrtí novorozenců může být způsobeno abnormalitami v jejich mozku.

Vědci doufají, že nový výzkum je opět přiblížil k objasnění dosud nevysvětleného problému, kterým syndrom náhlého úmrtí novorozenců (SIDS) dosud je.

Lidské tělo automaticky přestane dýchat, když nám zaskočí, aby se sousto nedostalo do průdušnice a plic. To se obvykle odehraje jen na zlomek sekundy a dýchání se vzápětí obnoví.

Experti jsou ale přesvědčeni, že tento reflex u některých miminek pracuje chybně, což způsobuje, že dýchání se zastaví na příliš dlouho. To by mohlo vysvětlit jejich záhadná úmrtí.

Australští lékaři odhalili mechanismus tohoto reflexu a domnívají se, že další studie odhalí, jak vzniká jeho porucha a jak jí předcházet.

Profesor Paul Pilowski z univerzity v Sydney vysvětluje: "Oblasti mozku, které koordinují dýchání a polykání, byly dosud jen špatně prozkoumané. Nám se podařilo oba tyto mechanismy od sebe rozlišit. Věříme, že pokud se nám povede ovlivnit funkci každého zvlášť, podaří se nám předcházet dlouhým výpadkům dechu způsobujícím SIDS."

Reflex je životně důležitý pro každého, ale pro novorozence obzvlášť, protože ti mají tendenci zvracet po krmení. V jejich hrdle se navíc shromažďují sliny.

Během experimentu sledovali odborníci reakci organismu laboratorních krys při vdechnutí pomocí elektrické stimulace.

K většině případů SIDS dochází do šesti měsíců miminka. Větší riziko hrozí u chlapců, předčasně narozených dětí, dětí s nízkou porodní váhou a potomků kuřáků.

Výsledky výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise Journal of Physiology.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Celebrity, Diskuze pro ženy

Zdroj: Korzo 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.