Seznamte se s 4 typy operací prsou!


Plastické operace prsou patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější zákroky v oboru plastické chirurgie.

Se svými prsy totiž bývá v průběhu života nespokojená téměř každá žena. Naštěstí lze většinu nedostatků řešit právě plastikou prsou.

Základní plastické operace prsou jsou čtyři. Provádí je například lékaři na prestižní pražské klinice estetické medicíny Brandeis Clinic:

1. Zvětšení prsou silikonovými implantáty
Silikonové implantáty se pro zvětšení poprsí využívají už od 60. let. Od té doby samozřejmě prošly velkou změnou. V současnosti je lze označit za zcela bezpečné. Navíc na implantáty poskytuje většina výrobců desetiletou až doživotní záruku.

Jak plastická operace prsou probíhá? V celkové anestezii lékař zavádí silikonový implantát pod prsní sval, případně pod prsní žlázu řezem zhruba 4 cm dlouhým, který zašívá samovstřebatelným stehem. Po zákroku následuje hospitalizace 1 až 2 dny a domácí klidový režim po dobu 5 až 10 dnů.

Hlavní výhoda: zvětšení poprsí do takřka jakékoliv velikosti

Hlavní nevýhoda: riziko mechanického poškození implantátu

2. Zvětšení prsou vlastním tukem
Tato novinka v sobě kombinuje dva zákroky, a to liposukci a zvětšení prsou. Při liposukci z určené oblasti na těle lékař odsaje tuk. Ten pak ve speciálním přístroji upraví, vyčistí a zkontroluje obsah kmenových buněk. Následně připravený tuk injekčně aplikuje přímo do poprsí.

Klíčový pro uchycení tuku v poprsí je právě obsah kmenových buněk. Ty zajistí výživu tuku a jeho setrvání na místě. Rekonvalescence je kratší než u zvětšení prsou silikonovými implantáty, nicméně zákrok je zase o něco náročnější, přece jen v sobě kombinuje dvě operace a trvá déle.

Hlavní výhoda: v organismu není žádné cizorodé těleso a rekonvalescence je díky tomu nesrovnatelně kratší

Hlavní nevýhoda: poprsí lze takto zvětšit maximálně o jednu až dvě velikosti

3. Modelace prsou
Při velkém váhovém úbytku, po porodu nebo vlivem stáří se může negativně změnit tvar poprsí. Původní vzhled ňadrům vrátí modelace prsou, nedokáže je ovšem zvětšit. Modelace prsou se provádí v celkové anestezii, během níž lékař odstraní nadbytečnou kůži, prsní dvorce uloží do požadované polohy a prsa v podstatě znovu vytvaruje.

Po zákroku zůstává malá jizva ve tvaru písmene T vedoucí od prsních dvorců kolmo k obvodu prsou. Ta však sama od sebe vybledne a její vymizení lze ještě podpořit osvícením laserem Palomar, jímž na pražské Brandeis Clinic disponují. Pozákroková rekonvalescence je u modelace prsou kratší než u zvětšení prsou silikonovými implantáty, protože zásah do organismu není tak náročný.

Hlavní výhoda: nižší nároky na rekonvalescenci

Hlavní nevýhoda: řeší pouze tvar poprsí, nikoliv jeho velikost

4. Zmenšení prsou
Ne vždy je největším problémem pro ženu malé poprsí, potrápit dokáže i poprsí příliš velké. Omezuje ve fyzických aktivitách, bývá původcem bolestí zad, může komplikovat i hygienu. Velikost poprsí lze prostřednictvím plastické operace naštěstí také redukovat.

V celkové anestezii lékař odstraní přebytečnou kůži a prsní tkáň, odstranit může i část prsní žlázy. Zákrok probíhá podobně jako modelace prsou, lékař však odstraňuje větší část tkáně.

Operaci se doporučuje odložit až po těhotenství. Těhotenství a kojení by totiž mohly výsledek negativně ovlivnit.

Hlavní výhoda: nižší nároky na rekonvalescenci

Hlavní nevýhoda: pokud chcete prsa zmenšit, žádnou nenajdete 

Na závěr: gynekomastie
Ač tuto operaci k plastikám prsou obvykle neřadíme, tentokrát jsme se rozhodli udělat výjimku. Proč? Gynekomastie totiž je plastika prsou, ale pouze u mužů. Jednoduše přeložit bychom ji mohli jako zmenšení mužských prsou.

Lékař při ní odstraňuje mužům buď tuk prostřednictvím liposukce, anebo chirurgicky zvětšenou prsní žlázu. V poslední době se těší u mužů stále větší oblibě, a to proto, že mužská prsa často nelze shodit ani cvičením či dietou, zejména jedná-li se o problém zvětšené prsní žlázy.

Chcete změnu k lepšímu? Domluvte si konzultaci na Brandeis Clinic, Králodvorská 13, Praha 1 (vchod na kliniku hned za OD Kotva), tel.: +420 226 291 640, email: info@brandeisclinic.cz

Klinika estetické medicíny Brandeis Clinic

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.