Sedm tipů, jak oddálit stárnutí


Sedm tipů, jak si udržet svěžest těla i ducha i v pokročilejším věku, nabízejí rakouští odborníci.

Nejde přitom o mimořádné sexuální výkony, ani o překonávání rekordů v dlouhověkosti, píše server nachrichten.at. Prostě - i dříve narození mohou žít zdravě, aktivně a dlouho.

Jak na to?

1. Pohyb musí být! Fit zůstane člověk opravdu jen tehdy, pokud se dostatečně hýbe. A také senioři mohou sportovat - je tu přece turistika, cyklistika, plavání, jogging či třeba petanque.

2. Zdravá strava! Nízkotučné pokrmy, hlavně bez živočišných tuků… Hodně čerstvého ovoce, zeleniny a rybího masa. To je cesta ke zpomalení stárnutí. Rakouský odborník na výživu Dr. Siegrfied Meryn píše ve své knize "Mehr vom Leben" (Více o životě) na téma vláknina: "Tři gramy denně chrání před rakovinou a infarktem!"

3. Pryč s nadváhou! Nejstarší lidé na světě jsou vesměs štíhlí. Kdo zredukuje příjem kalorií, ten uleví svému organismu a má reálnější šance dožít se vyššího věku. Shodit deset procent váhy znamená až o dvacet procent snížit riziko úmrtí vinou obezity a jejích následků. A taky - o třicet procent minimalizovat hrozbu cukrovky!

4. Neponocovat, spát! Spánek prospívá regeneraci těla. S přibývajícími lety se pak potřeba spánku snižuje.

5. Trénovat mozek! Kdo se neustále učí nové věci, kdo je kreativní a zaměstnává svou mysl, ten udržuje svůj mozek v činnosti. Dobrý tip: praváci, zaměstnávejte častěji svou levou ruku. Leváci, vy zase naopak! Mimochodem - tělesná aktivita prospívá kostem, svalům, ale i mozku!

6. Nekouřit! Kouření škodí jak pokožce, tak i vnitřním orgánům. Nikotin způsobuje řadu nemocí. Tedy - chcete-li se dožít vyššího věku, rychle pryč s tabákem!

7. Přátelství, láska, sex! Přátelé, kteří spolu udržují pravidelné a trvalé kontakty, zůstávají mladí. Bez společenských vztahů člověk stárne prokazatelně rychleji. A nezapomínat na sex! Plnohodnotný intimní život má nesporně pozitivní vliv na lidský organismus. Posiluje imunitní systém, srdce i krevní oběh. Takže i milování je jednou z cest, jak si prodloužit život. A to způsobem sympatickým i příjemným…

Přečtěte si také:

Foto: Pixmac

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.