7 dobrých důvodů proč nekouřit


Také se snažíte skoncovat s Vaším věčným zlozvykem jménem kouření? Zkusili jste všechny možné zázračné bonbóny, žvýkačky i náplasti, ale nic z toho nezabralo?

Jděte na to s rozvahou! Zapojte svou vůli a sepište si na papír sedm dobrých důvodů, proč nekouřit!

Upevněte svou vůli!
Těžko bychom hledali dospělého člověka, který to s cigaretami alespoň jednou v životě nezkusil. Vždyť kouření dnes nezkoušejí třinácti nebo čtrnáctiletí teenageři (z některých z nich se už v tomto věku stali zcela regulérní kuřáci), ale děti na prvním stupni základní školy! Pohledem liberálního rodiče není na tomto ochutnání zakázaného ovoce nic špatného, třebaže se za to donedávna dávaly (a na přísnějších školách jistě ještě dávají) dvojky z chování. Problém je, když nám kouření zachutná a staneme se závislými na své pravidelné dávce nikotinu. Začít kouřit je velmi snadné. Přestat je však mnohem těžší. To jistě víte sami. Věřte, že v tomto případě Vám žádné zázračné prostředky z lékárny nepomohou. Nejdůležitější je pevná vůle. Že Vaše vůle příliš pevná není? Zkuste ji tedy podpořit a upevnit následujícími argumenty: 

Škoda peněz
Že je prostředků vynaložených na kouření škoda, to nejčastější argument zejména nekuřáckých partnerů kuřáků. Pro samotné kuřáky bývá však tento argument velmi chabý, každý má přeci nějaké to potěšení. 

Mám špatnou fyzičku
Pro vášnivé kuřáky začne být po čase problém vyběhnout schody, nebo doběhnout tramvaj. Tento problém řeší nejčastěji tak, že se podobně „šíleným aktivitám“vyhýbají. Někdy ale může vzniknout velmi naléhavá potřeba vzít nohy na ramena. 

Ztrácím body u druhého pohlaví
Kdo sám nekouří, tomu bývá často odporné, když slyší ranní kuřácký kašel a cítí nelibou esenci nikotinových hříšníků. Kuřákům jejich vlastní tabákový parfém sice nevadí, protože jej už necítí, nicméně pro ostatní nekuřáky může být velmi nepříjemný. Kuchyně, záclony, oblečení, dech, ze všeho je cítit kouř. 

Žijí s námi děti
U rodičů kuřáků je velká pravděpodobnost, že jejich potomci budou pokračovat v kouřovém rodinném prokletí. K tomu, jak škodlivý je kouř pro ty nejmenší děti, z nichž se takřka hned po narození stanou pasivní kuřáci, není co dodat. 

Nechce se mi venku mrznout
Jistě jste se někdy octli v čistě nekuřácké společnosti a každou Vaši cigaretu jste si museli jít vychutnat ven na mráz. Určitě Vám to nebylo moc příjemné. Navíc, víte, že kuřáci jsou v zimním období mnohem náchylnější k různým chorobám? Zejména k těm, s nimiž se pojí bolesti v krku a dále k onemocněním horních cest dýchacích. Když už musíte kouřit, snězte každý den alespoň jeden pomeranč. 

Kouření je dávno out!
Víte, že kouření už dávno není in? Naopak, je totálně out. Zejména v Americe. Moderní je nekouřit. Jen se podívejte, jaký mají úspěch nekuřácké restaurace. A víte, že některým zaměstnavatelům může dokonce vadit? 

Kouření způsobuje rakovinu plic
To, jak je kouření škodlivé pro Vaše vlastní zdraví, není třeba blíže rozvádět. Různé údaje o tom, co vše může tento zlozvyk způsobit, od drobných potíží, přes rakovinu plic, až po samotnou smrt, máte uvedené přímo na cigaretových krabičkách. Kromě toho některé následky jistě na sobě dávno pociťujete sami. Že ještě ne? Tak to máte velké štěstí. 

Více než sedm? 
A ještě jeden důvod. Kouření okrádá člověka o čas. Spočítejte si někdy všechny minuty, které strávíte kouřením. Neprospělo by Vašemu tělu více, kdybyste je raději věnovali kondičnímu cvičení? Že i Vás napadá mnohem více dobrých důvodů než pouhých sedm! Tím lépe! Jste na správné cestě! Přejeme Vám pevné nervy a zdárný výsledek! Věřte, že přestat opravdu stojí za to!

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.