Jste tak zdraví, jak zdravě jíte…


Nikdy v minulosti nežili lidé v takovém komfortu a dostatku, jako tomu je v moderní západní civilizaci.

A přestože (a nebo možná právě proto) se průměrná doba života stále prodlužuje, potýkáme se s čím dál zapeklitějšími zdravotními problémy.

Souhrnně se nazývají civilizační choroby, snad proto, že se povětšinou objevují až ve vyspělé a tedy tzv. moderní civilizaci.
Mnoho se o tom zatím nepíše, ale jedním z těchto závažných problémů je i podvýživa. Podvýživa v moderní době, při dostatku až přebytku potravin, při katastrofickém nárůstu obezity? Ano, takzvaná skrytá podvýživa se týká ve většině případů nás všech, a jedinců s nadváhou často nejvíce. Moderní způsob života je sice velmi komfortní, prostě si v obchodě nakoupíte potraviny a najíte se. Problém je v tom, jaké potraviny jíme. Sterilní, vzorně a hygienicky zabalené, zbavené všeho, co by snižovalo jejich trvanlivost, atraktivitu vzhledu či komplikovalo jejich pěstování, zpracování nebo skladování. Takže na stůl se k nám dostávají potraviny sice zdravotně nezávadné, ale nikoliv zdravé. A hlavně jsou to potraviny, které sice bez problémů dodají našemu tělu dostatek kalorií a joulů, ale chybí v nich základní bioaktivní složky, které – jak se teprve v poslední době daří prokázat – jsou naprosto zásadní pro naše zdraví. Jejich nedostatek v běžné potravě je jednoznačně jednou z hlavních příčin nárůstu výše jmenovaných civilizačních nemocí.

Takže nezbývá, než začít o jídle více přemýšlet, vrátit se k původním potravinám našich předků a zaměřit se na potraviny přírodní, nejlépe ekologicky pěstované a zejména nezbavované bioaktivních komponent.

Dnes bychom vám chtěli představit konopný olej. Kdysi běžné konopí se v posledních desetiletích z naší stravy úplně vytratilo a dnes zažívá obrovský comeback. Pojďte se přesvědčit, že to není jen módní trend, ale opravdový zážitek pro naše chuťové buňky a přínos pro naše zdraví.

             

Olej z konopí ? A to je legální?
Konopný olej patří mezi nejcennější rostlinné oleje vůbec. Neděste se, nemyslíme tím, že je láhev konopného oleje cenově nedostupná, v tomto případě jde  o obsah a zastoupení nenasycených mastných kyselin, fytosterolů, minerálů a vitamínů. Konopný olej se získává ze semínek samičích rostlin z certifikovaných odrůd konopí setého (Cannabis Sativa L.), které jsou šlechtěny tak, aby poskytovaly co největší užitek a také aby obsahovaly co nejmenší množství ∆9-tetrahydrokannabidolu (THC), podle norem EU je to méně než 0,3 % v suché hmotě. Proto také konopný olej, získávaný z těchto odrůd konopí, může být bez omezení používán jako potravina, doplněk stravy či cenná surovina pro farmaceutický a kosmetický průmysl.

Proč je tak zdravý?
Čistý konopný olej
získávaný ideálně lisováním za studena  má vynikající zastoupení nenasycených mastných kyselin, fytosterolů, minerálů a vitamínů. Jeho unikátnost mezi ostatními rostlinnými oleji spočívá právě v zastoupení a vzájemném poměru mastných kyselin, obsahuje 75 – 80% nenasycených mastných kyselin, přičemž poměrné zastoupení kyseliny linolové LA (omega 6) a kyseliny α-linolenové LNA (omega 3) je 3:1, což přesně odpovídá biologickým potřebám lidského organizmu. Konopný olej navíc obsahuje i další vzácné mastné kyseliny;  γ-linolenovou (GLA), stearidonovou (SDA) a arachidovou (AA). 
Konopný olej tedy představuje unikátní bioaktivní a komplexní zdroj těchto základních látek. Esenciální mastné kyseliny musíme konzumovat ve stravě, naše tělo si je totiž jinak získat neumí. Nedostatek kyselin omega3 ve stravě může být příčinou mj.poruch růstu, motorické koordinace či schopnosti učení až po zhoršený stav pokožky (suchá pokožka, náchylná k zánětlivým procesům), zvýšený krevní tlak a další. Nedostatek omega 6 pak způsobuje mj. různá onemocnění kůže, ztrátu vlasů, zhoršení funkce jater a ledvin, neplodnost, oběhové problémy a další.

  

Krátce řečeno, pozitivní účinek těchto mastných kyselin na stav imunitního systému člověka, na rychlost stárnutí organismu (nenasycené vazby mastných kyselin účinně blokují působení volných radikálů), na úpravu metabolismu, stav pokožky, ukládání cholesterolu, funkčnost orgánů, tkání a sliznic či rychlost hojení ran a zánětů je vědecky prokázán a podložen a je jen na nás, zda budeme pojídat léky na snížení cholesterolu anebo zdravě jíst.

A není to náhodou něco jako rybí tuk?
Ne, nebojte se, konopný olej skutečně nemusí být „za trest“, jak tomu někdy je třeba u rybího tuku. Za studena lisovaný konopný olej má jemně nakyslou, oříškovou chuť s lehkou bylinnou či zemitou dochutí, která většině lidí vyhovuje. Jeho typická vůně a barva se liší podle použité odrůdy a způsobu zpracování, od jemné travnaté až po ořechovou vůni, barva může přecházet od velmi světlých, zlatavých tónů přes žlutozelenou až sytou zelenou. Konopný olej se doporučuje používat především pro studenou kuchyni a pro ochucení již hotových pokrmů, při jeho zahřívání na vysokou teplotu totiž dochází k degradaci nenasycených mastných kyselin a výrazně se tak snižuje jeho „užitná hodnota“. Ovšem zálivky na saláty, různé dipy, studené omáčky či dochucení hotového jídla konopným olejem téměř nemá odpůrce. Je třeba dbát jen na kvalitu kupovaného oleje a jeho skladování, konopný olej totiž poměrně snadno oxiduje, což zhoršuje nejen jeho „užitné vlastnosti“, ale i chuť a vůni. Proto je třeba konopný olej skladovat v chladu, temnu a spotřebovat vždy v relativně krátké době od otevření.
Oproti jiným rostlinným olejům, které jsou doporučovány jako funkční potraviny či doplňky stravy pro doplnění LA, LNA či GLA má konopný olej řadu výhod. Je chutný (například oproti lněnému oleji) - lze jej používat přímo pro dochucení jídla, je relativně levnější než například brutnákový či pupalkový olej a je běžně dostupný. A především působí komplexně – jeho poměr bioaktivních látek je skutečně vyvážený a pro lidský organizmus zcela přirozený.

Pro dospělé je uváděna denní doporučená dávka cca 2 polévkových lžic (15-20g) konopného oleje ve stravě. Už tato dávka vám při dlouhodobém podávání pomůže například snížit hladinu cholesterolu, zlepší trávení i fungování imunitního systému a na své vlastní kůži uvidíte rozdíly již za několik týdnů, konopný olej je totiž nikoli neprávem považován za léčivý přípravek pro celou řadu dermatitid od ekzémů, atopie, lupénky až po suchou, šupící pokožku či hojení defektů kůže.

www.cannaderm.cz

Přečtěte si také:

Navštivte také: Celebrity, Diskuze pro ženy

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.