Saténové povlečení nestudí

10.11.2016 |

O kvalitě spánku rozhoduje nejenom matrace, ale také typ a velikost polštáře, váha a hřejivost přikrývky a v neposlední řadě i to, na jakém spíte prostěradle a jaké používáte povlečení.

Ceny povlečení se pohybují od několika stokorun až do několika tisícikorun. Pokud vybíráte jen podle nízké ceny, ochuzujete se o požitek ze spaní v zahalení příjemným materiálem. A navíc nakonec nejspíše ani neušetříte, protože levné povlečení zkrátka nemůže být kvalitní, takže vám nevydrží tak dlouho jako to z kvalitních materiálů. Luxusní povlečení nestojí více peněz jen proto, že, jak se říká, „platíte za značku“. Luxusní povlečení v sobě zpravidla spojuje vysokou kvalitu materiálů, nevšedního designu a perfektního řemeslného zpracování.

Satén jako tkalcovská vazba

Saténové povlečení u některých zákazníků vzbuzuje nedůvěru. Mnozí lidé si pod tímto pojmem představí chladivý polyester, který se v minulosti používal zejména na noční košilky prodávané pod názvem saténové. Satén však rozhodně není synonymum pro polyester!

Satén je pouze druh tkalcovské vazby a ta může být z různých materiálů: přírodního hedvábí, viskózy, bavlny i ze zmíněného polyesteru. Luxusní povlečení je však výhradně z jemné bavlny. Saténové povlečení z velmi jemných bavlněných přízí je hebké a příjemné na omak, rozhodně nestudí, nezadrhává se a neklouže.

Saténová vazba je mnohem hustší než u obyčejného plátna. Například Mako-Satén používaný českou značkou Glamonde má hustotu 80 nití/cm2 oproti levnějšímu plátnu, které má 55 nití/cm2. Premium-Satén má dokonce 120 nití/cm2 a proto je řazeno mezi luxusní. Logicky platí úměra čím větší počet nití, tím větší je pevnost materiálu a delší životnost výrobku. Dále platí, že množství nití je přímo úměrné kvalitě použité příze, protože čím je příze jemnější (surová bavlna jemnější a delší), tím hustší vazba může být.

Květiny do ložnice? Raději na potisku než ve váze

Pokud se rozhodnete investovat do kvalitního povlečení, rozhodně nebudete litovat. Luxusní povlečení se hodí i jako praktický a zároveň krásný dárek. Uprostřed sychravé zimy přinese živou vzpomínku na rozkvetlé louky povlečení Primavera. Hodí se zejména do romantické ložnice a určitě udělá radost ženě každého věku.

luxusni kvetinove povleceni z bavlneneho satenu

Romantickou náladu budete mít také v povlečení Reina s velkoplošným potiskem růží na šedobílém podkladu. Hodí se jak do moderního interiéru, tak třeba i na stylově zařízenou chalupu. Nemusíte se obávat, že by váš mužský protějšek květinové vzory odmítl. Muži vnímají celek, ne detaily, takže pokud vybraný vzor zapadne do stylu vaší ložnice, určitě nebude nic namítat. A navíc si bude více cenit příjemného materiálu, ten lze přece vnímat i potmě.

romanticke luxusni povleceni s ruzemi

Originál do každé ložnice

Jestliže toužíte po něčem opravdu originálním, můžete nechat zhotovit fotopovlečení s vlastním motivem. Ať už zvolíte fotografii třeba z dovolené, nebo vytvoříte vlastní grafický motiv pomocí počítačového programu, dáte do povlečení kus svého já a to se cení. Potisknout lze jak levnější, avšak samozřejmě kvalitní bavlněné plátno DeLuxe, tak ještě jemnější Mako-Satén.

kvalicni fotopovleceni s vlastnim motivem

Pro dokonalý efekt slaďte povlečení s prostěradlem

Při nákupu nového povlečení nezapomínejte také na vhodné prostěradlo. Naštěstí doba tvrdých naškrobených pláten i drsných froté prostěradel je dávno pryč. Nejoblíbenějším materiálem je napínací bavlněný jersey. Pokud zvolíte ten s přídavkem elastanu, zaručí vám to bezproblémové napnutí na jakkoliv vysokou matraci a také díky menšímu namáhání materiálu prodlouží životnost prostěradla. Investovat do něčeho kvalitního, co nám zpříjemní třetinu života, kterou trávíme spánkem, to přece není hřích nebo rozmařilost. Měla by to být samozřejmost, která vám navíc ve finále peníze i ušetří.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.