Příprava kávy vyžaduje znalosti


Dát si kávu je snadné, ale připravit opravdu dobrý šálek kávy vyžaduje hodně zkušeností a dovedností než si dokáže laik představit.

Především, pokud chcete uspokojit více zákazníků v omezeném čase. Do hry se tak dostávají další faktory. Překvapivě kvalita vody a kvalita mlýnku jsou pro přípravu lahodné kávy klíčové. Oba dva faktory jsme schopni otestovat a správně nastavit. Navíc poradíme s výběrem stroje, se správně nastaveným dávkováním pro dosažení správného produktu.

Voda je základ

Šálek kávy obsahuje 98,5 procent vody, proto je kvalita vody velmi důležitá. Tvrdost vody určuje, jaký stupeň pražení by měla káva mít. Dodavatel vody by měl být schopný sdělit vlastnosti používané vody, nicméně nejlepší je změřit kvalitu vody v místě odběru.

kapucino

Správná teplota vody

Teplota vody ovlivňuje množství esenciálních olejů, které jsou vylučovány v průběhu louhování. Teplota louhování měla být od 92 do 96 stupňů Celsia. Nicméně káva je živá surovina a s příliš chladnou vodou nedosáhnete vyluhování všech chutí, zatímco příliš horká voda jich vyloučí moc a způsobí to hořkou chuť výsledné kávy. Vznik správného aroma je potom skutečná alchymie.

Pražením a dávkováním se vymezuje síla a tělo kávy

Vše začíná pražením. Světle pražená káva nabízí více možností aroma, zatímco tmavě pražená dodává větší sílu. Tmavší pražení je vhodná tam, kde se používá tvrdší voda. Pokud je káva hořká, je to známka toho, že je pravděpodobně přepražená. Správné dávkování by se nemělo nikdy podceňovat, protože vyšší dávkování dodává kávě plnější tělo a sílu. Příliš velká dávka činí kávu hořkou a malá dávka dělá slabá těla.

espresso

Vůni a chuť definuje způsob mletí kávy

Způsob, jinak řečeno jemnost, nebo hrubost mletí je nejdůležitější pro výslednou vůni a chuť kávy. Je určený vlastnostmi kávových zrn a strojem, který se k přípravě kávy používá. Čím jemnější mletí, tím je silnější chuť a vůně. Proto je v automatech na kávu zásadní, jak je mlýnek nastavený a také, jak se o něj pečuje.

Přesvědčit se můžete na veletrhu TOP GASTRO & HOTEL 2016

Ve dnech 18. – 21.2.2016 navštivte gastronomický veletrh TOP GASTRO & HOTEL 2016 na výstavišti v Praze – Holešovicích. U vstupu obdržíte kupon na kávu Lofbergs, který můžete uplatnit na stánku L70. Přijďte a posuďte sami.  

pozvanka na veletrh TOP GASTRO

www.n-a.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.