Kávu pili i olympští bohové


Aromatický nápoj na čtyři? Luštitelé křížovek určitě hned odpoví: káva a budou mít pravdu.

S klidem můžeme říct, že právě káva je jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě a říká se, že je nápojem samotných bohů. Málokdo dá dopustit na první ranní šálek kávy, v pracovním nasazení nebo v klidu s přáteli. Podle posledních průzkumů spotřeba kávy ve světě stoupá, a to také díky novým kávovým trendům.

V minulých letech díky míchaným nápojům obsahujícím mléko stoupala spotřeba tmavě pražené kávy, vhodné pro přípravu espressa. Vedle toho roste i obliba překapávané, filtrované kávy. Příčinou je módní „retro“ vlna a snaha připravovat si „pravou“ kávu doma. Podobně jako je grilování návratem ke kořenům přípravy masa, tak je touha umět připravit čerstvě namletou kávu.

Nemělo by to být překvapením, ale filtrovaná káva z čerstvě namleté kávy nabízí komplexní zážitek chutí a vůní. Pro její přípravu se používá světle pražená káva, která není tak silná, jako tmavá, ale umožňuje poznat více tipů aroma.

Dalším trendem je důraz na šetrnost k životnímu prostředí. Stále více zákazníků se ptá na certifikáty a svět kávy na to reaguje. Zákazníky zajímá, jak se káva pěstuje a výrobci a pěstitelé se chtějí vyčlenit podobně, jako se povedlo ve vinařském průmyslu Bordeaux. Zákazníci co se týká kávy, opravdu nešetří. Akceptují i vyšší ceny například Fair Trade produktů při nárůstu nároků na kvalitu kávy. Část výtěžku z těchto surovin se vyčleňuje pro účely zlepšení kvality prostředí i života v pěstitelských oblastech.

dobra kava

Také káva má svou rovnici

Pokud vyjádříme tento lahodný nápoj matematicky, pak nám vyjde:

Dobrá káva = Káva + Voda + Technika + Člověk.

To jsou hlavní faktory, které ovlivňují kvalitu výsledku. Každý prvek rovnice se skládá z mnoha neznámých, které je potřeba poznat. Zhruba šest měsíců trvá, než se připraví ta správná směs, ale následná příprava trvá pouze čtyři až šest minut. O výsledku rozhoduje vždy člověk.

Hlavní vlivy na chuť kávy

V první řadě je to druh kávy a její původ, kvalita sklizně, následný transport, skladování a mísení směsi. Také rozhoduje stupeň pražení, dávkování, způsob mletí, doba louhování a konečně příprava. Vliv na kávu má také voda, a to hlavně její složení. Záleží na její tvrdosti, obsahu minerálů, čistotě a teplotě. Nedílnou součástí je i samotná technika, která kávu zpracovává. Takže je důležitý typ stroje, kapacita, způsob mletí, údržba, péče a také ekonomika celého provozu. Člověk by měl mít hlavně znalosti, dovednosti, technické schopnosti, aby mohl odpovědně vyrobit kvalitní kávu.

www.n-a.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.