Pomerančová kůže? Straší čím dál tím mladší lidi

19.10.2012 | Péče o tělo

Jsou mladé a štíhlé. Ale jejich nohy v minisukních či šortkách jsou plné dolíčků. A v plavkách je to ještě horší, protože celulitida se usazuje i na zadečku a břiše.

S prvními jarními dny začaly cvičit a nakoupily speciální přípravky proto celulitidě. Jenže nic moc se nestalo. Pomerančové kůže se totiž nikdo nezbaví za týden nebo dva. Je to dlouhá cesta, a proto je třeba na ní vyrazit hned teď.

„Pomerančová kůže trápí čím dál tím mladší dívky, nezřídka se s ní setkáváme už u náctiletých. Stále častěji se objevuje i u mužů a ve své ordinaci jsem ji viděl i u batolete,“ říká prof. MUDr. Karel Martiník, DrSc., z Institutu zdraví v Hradci Králové a lékař projektu Odlehčeme zeměkouli!®. Viníkem jsou genetické předpoklady, hormony a také to, že se málo pohybujeme a jak se stravujeme. Už jako děti prosedíme většinu života – ve škole, doma u počítačů a televizí, později v autech, kancelářích a s přáteli. A jíme, co nás napadne – hlavně, že je to rychlé, dobré a příprava nás stojí co nejméně času. Jednou z odpovědí organismu na takové chování může být i kůže plná dolíčků.

Celulitida tedy není pouze kosmetická záležitost a různé krémy a další přípravky ji samy o sobě nevyřeší. „Jde o hormonální a metabolický problém, druh endokrinologického onemocnění, při němž vázne odtok lymfy,“ vysvětluje profesor Martiník. A to je vždycky malér, protože lymfa (míza) má v těle důležitý úkol. Proudí spletí cév a uzlin, zachytává cizorodé částice a mikroorganismy a také vstřebává tuky, které pak odvádí pryč z těla. Jakmile lymfatický systém nefunguje tak, jak by měl, tukové buňky začnou vytvářet shluky v podkoží a vytvářejí pomyslné „kapsičky“ Pokud tukové buňky zbytní, začnou se vytlačovat cestou nejmenšího odporu – tedy nahoru. A tak vzniká hrbolatá pomerančová kůže, ze které mají ženy při pohledu do zrcadla málem infarkt. Co s tím? „Odstraňování celulitidy zahrnuje komplexní opatření zahrnující změnu celého životního stylu, nejlépe je samozřejmě začít již v mládí, a to i tehdy, když celulitida na našem těle o sobě nedá ještě příliš vědět,“ říká Karel Martiník.

Chůze v podtlaku pomáhá
Nejdůležitější v prevenci, ale odstraňování celulitidy je pohyb. „Jde doslova o natlačení energie do buňky,“ konstatuje lékař, a dodává: „A to je důležité, jak v prevenci pomerančové kůže, tak i při jejím řešení. Na rozdíl od krevního oběhu nemá totiž míza vlastní pumpu, která by jí vháněla do sítě v těle. Do pohybu se v lymfatických cévách a kapilárách dostává pomocí stahování kosterních svalů. „Tím, jak se natahují a smršťují, masírují lymfatické cévy, které jsou umístěny ve většině orgánů těla, a mízu posunují,“ vysvětluje Jitka Dlouhá, trenérka projektu Odlehčeme zeměkouli!® a Rekondičního studia Formička ve Žďáru nad Sázavou. Hlavním předpokladem aktivace lymfy je tedy zapojení co největšího počtu svalů a dobré prokrvení pokožky.



Sportovní aktivity je třeba vybírat individuálně podle vlastního založení. Pro někoho jsou těmi pravými aktivitami zumba či tenis, pro jiného zase rychlá chůze, jogging, nordic walking, tanec či plavání. „Málokdo ovšem ví, že aby mělo cvičení v boji proti pomerančové kůži skutečně efekt, je nutné cvičit v kompresivních punčocháčích – ale jen ty, které nejméně stahují – tedy s kompresí 70 až 280 DEN. Tato řada se občas označuje jako preventivní a bývá jinak doporučována lidem s pocity těžkých nohou a při prvních náznacích křečových žil,“ připomíná Karel Martiník. (DEN, denier je jednotka, která vyjadřuje sílu vlákna. Čím je vyšší, tím jsou punčochy silnější. Pro představu – dámské punčochy se obvykle vyrábějí v jemnostech 10, 15 a 20 DEN.)

Pohyb by měly doplnit masáže míst postižených celulitidou, a to především před a po cvičení. Využít můžete masážní hlavice ve sprše či různé mechanické pomůcky. Vhodná je i péče terapeuta či maséra, který speciálními hmaty a cviky odstraní svalové blokády bránící toku lymfy. U lidí, kteří netrpí žádnými zdravotními potížemi, pomůže i přístrojová lymfodrenáž. Ideálním pomocníkem je pak aerobní trenažér chůze s podtlakovou kabinou VacuShape. Ten totiž spojí masáž s pohybem dohromady a urychlí nastartování zpomaleného či zastaveného lymfatického systému, a tedy i zkrátí dobu potřebnou k odstranění nevzhledných dolíčků v kůži. „Celé kouzlo tkví v kombinaci aerobního pohybu – chůze a dokonalého prokrvení problémových partií řízeným a měnícím se podtlakem ve vakuové kabině. Právě díky němu dochází ke zvýšení odvodu krve a tukové tkáně ze svalů. Jednoduše řečeno je tedy tuk rychleji a lépe spalován a díky tomu mizí i celulitida,“ vysvětluje profesor Karel Martiník. Zmizí však navždy? To záleží jen na vás – je to podobné jako s hubnutím. Zabrzdí-li se opět činnost vašeho lymfatického systému, tukové buňky se začnou opět usazovat a vše se vrátí do starých kolejí. Pohyb a zdravá životospráva nejsou jen prostředky, jak se zbavit celulitidy, a případě i kil navíc. Je to součást životního stylu, který bychom měli přijmout navždy.



Účinná je i změna jídelníčku a hojně spánku

V prevenci i odstraňování celulitidy hraje podstatnou roli správná životospráva a dostatečný pitný režim. Jednoduché pravidlo zní: čím více nahradíte polotovary, uzeniny sladkosti a další upravované potraviny včetně například tavených sýrů a majonéz organickými potravinami, tím lépe pro vás. Éčka, cukry, dochucovadla, či příliš mnoho soli organismus zpomaluje a zavodňuje. Buňky pak nefungují, jak by měly, a jsou ke vzniku celulitidy náchylnější. Zvláště, když jíte nepravidelně a navíc si rádi dopřejete cigaretku, kávu a třeba i alkohol. Klíčem k úspěchu je tedy jídelníček s co největším množstvím zeleniny, obilovin, luštěnin a ovoce. Smažená jídla a smetanové omáčky byste si měli dopřát jen výjimečně. Zato hodně pijte – avšak nezapomeňte, že do pitného režimu se počítá jen voda bez příchuti a čaj. Všechno ostatní – sycené a ochucené nápoje, limonády, džusy, energy drinky a podobně vám totiž s odbouráním ďolíčků nijak nepomohou. Vypijte denně alespoň dva litry, v horkých dnech, jako byly v letošním létě klidně i více.

Co je vlastně lymfa?
Lymfa (míza) je nažloutlá tekutina, která u lidí a některých živočichů koluje v lymfatickém systému. Má podobné složení jako krevní plazma. Lidské tělo jí obsahuje asi jeden litr. Lymfa vzniká v mezibuněčných prostorech z tkáňového moku. Za 24 hodin se v těle vytvoří asi 2,5 litru. Nejprve se shromažďuje v mízních vlásečnicích (lymfatických kapilárách). Odtud pokračuje dál širšími cévami a na různých místech těla se pročišťuje v lymfatických uzlinách. Lymfatické cévy se postupně spojují do tzv. ductus thoracicus, která mízu odvádí do žilního systému. Necirkuluje tedy jako krev v uzavřeném oběhu. Složení lymfy je proměnlivé – závisí na tom, v kterém orgánu vzniká. Je do určité míry podobné složení krevní plazmy, má však mnohem méně bílkovin. V kapilárách lymfa ještě neobsahuje žádné.

Proč právě VacuShape?
Výsledkem cvičení ve VacuShape je nejen úbytek kilogramů a lepší odvod metabolických zplodin. Silné prokrvení pokožky i lepší zásobování svalů kyslíkem, vitamíny, minerálními látkami a enzymy navíc působí pozitivně proti celulitidě. Celkově je pleť hladší, jemnější a přitom pevnější. Pohyb ve VacuShape zvládne úplně každý – jde totiž o obyčejnou svižnější chůzi na pásu. Jako při každé pohybové aktivitě je i při cvičení ve VacuShape důležitá pravidelnost. Vhodná je půlhodina třikrát týdně. Změna postavy pak začíná být viditelná už po desáté aplikaci. Aby však bylo cvičení skutečně efektivní, je dobré absolvovat jich alespoň dvacet. Seznam center, která mají VacuShape najdete na www.vacushape.cz.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.