Je vám pořád zima? Budete dlouho žít


Jsou lidé, kteří si do postele berou láhev s horkou vodou a studují katalogy elektrických deček. Ostatní se jim smějí, že i v létě chodí ve svetru a i na slunci se klepou zimou.

Nakonec - a nejlépe - se ovšem zřejmě budou smát právě lidé zimomřiví.

Americká studie prokázala spojení mezi zimomřivostí a dlouhověkostí. Ukazuje se, že hormonální změny, které přispívají k uchování energie a tepla zpomalením metabolismu, také zpomalují stárnutí.

Výzkum vědců z Washington University v St. Louis by mohl vést k lékům na prodloužení života.
Již dnes se ví, že pokud lidé konzumují méně kalorií, žijí déle. Teď se vědci zaměřili na to, jak snížený příjem potravy ovlivňuje bazální tělesnou teplotu.

"Lidé, kteří přijímali méně kalorií, měli nižší bazální teplotu. Šlo o dvě desetiny stupně Celsia, což by se mohlo zdát nevýznamné, ale statisticky je to důležité a shoduje se to s výsledky, které jsme získali při podobných studiích u myší," říká vedoucí výzkumu Dr. Luigi Fontana.

U myší vedlo snížení příjmu kalorií o 30 procent k prodloužení života o polovinu.
Jak uvádí list Telegraph, u lidí zatím žádná taková studie uskutečněna nebyla, ale směr výzkumu je jasný. Plánovitě nižší příjem kalorií vede ke zpomalení metabolismu, to vede ke snížení vnitřní teploty těla a v tom prý spočívá jedno z tajemství dlouhověkosti.

"Možná bychom mohli doporučit mírné snížení kalorií, mírné cvičení, zdravou stravu a zkombinovat to s lékem, který by měl podobný účinek na vnitřní teplotu jako silně kaloricky omezená strava," dodal Fontana.

Vědec ale také upozornil, že "zkratky" jako studené sprchy nebo spaní s otevřenými okny rozhodně fungovat nebudou.

Foto: Pixmac.com

Přečtěte si také:

Navštivte také: Celebrity, Diskuze pro ženy

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.