Jak zvládat stres


Ať si to přiznáme, nebo ne, stres je součástí našeho života. Pokud chceme být v pohodě, musíme se s ním umět vyrovnat. Na následujících řádcích Vám proto poradíme, jak zvládat stres.

Stres jako součást života
Stres, jakožto reakce našeho organismu na velkou fyzickou nebo psychickou zátěž, mají dvojí podobu. Pozitivní stres (tzv. eustres), který nás stimuluje k lepším výkonům, je hnacím motorem k tomu, abychom něco dokázali, není našemu zdraví škodlivý. Kdežto negativní stres (tzv. distres) může vážně i trvale poškodit naše zdraví. Stresu jako takového se nemůžeme úplně zbavit, ale můžeme se naučit zvládat jeho nepříznivé dopady.        

Nalezení viníka
Prvním krokem v boji proti stresu je uvědomění si toho, že mu podléháme. Mezi nejčastější příznaky patří bolest hlavy, stažený žaludek, celková únava, nechuť k jídlu, anebo naopak přejídání, nervozita, úzkost a další nepříjemné pocity. Dalším krokem je nalezení příčiny, stanovení toho, co nás nejvíce stresuje.

Zvládání stresu
Jakmile známe viníka, můžeme začít něco dělat. Tedy konkrétně naučit se zvládat stresové situace. Odborníci doporučují několik technik, které zvládnete v pohodě sami. Jedná se o počítání do desíti, či hluboké dýchání, přinucení se myslet chvíli na něco jiného, a o nadhled – povzneste se nad danou situaci. Snažte se ji vidět z jiné perspektivy. Možná Vám pak přijde i komická. Neméně důležitou součástí boje se stresem je dlouhodobá péče o naše duševní zdraví, jejíž součástí je pravidelná fyzická aktivita, relaxační techniky atd.          

Přečtěte si také:

Navštivte také: Celebrity, Diskuze pro ženy

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.