Jak zařídit dřevostavbu s ohledem na feng shui


Feng shui je celosvětově známý pojem, o který se začíná zajímat stále více lidí. Staré čínské učení se zaměřuje na harmonii člověka a prostředí, ve kterém žije. Feng shui si dává za cíl ničím nerušené plynutí energií, kterým se říká čchi. Důležité tedy je, aby energie zůstávala uvnitř v domě a neunikala ven.

Možná i vás feng shui zajímá a rádi byste si podle jeho pravidel zařídili svoji dřevostavbu. A víte co? Rozhodně děláte dobře! Ačkoli se jedná o čínské učení, našlo si příznivce po celém světě. I vy brzy odhalíte jeho pozitiva. Odměnou pro vás bude klidné a harmonické prostředí, ve kterém je zkrátka radost bydlet!

Jak to funguje v praxi

Ačkoli se feng shui může na první pohled tvářit složitě a kdekdo by možná mohl mít tendence to vzdát, brzy přijdete na to, že ve skutečnosti to vůbec složité není. Stačí si jen osvojit základní pravidla a to ostatní pak přijde samo.

Na samotném začátku byste měli svou dřevostavbu rozdělit - konkrétně na polovinu klidovou a na polovinu aktivní. Aktivní polovina domu je ta přední, která začíná hlavním vstupem do domu. Tím vstupujete dovnitř nejen vy, ale i důležité energie čchi. Aktivní část domu je určena nejen pro přijímání hostů a setkávání se s rodinou a přáteli, zároveň je to místo slibné pro kariéru a osobní růst. Myslete na to a do přední části domu umístěte obývací pokoj, pokoj pro hosty, a pokud plánujete, tak i domácí pracovnu.

obyvaci pokoj

Když je v domě klid

Teď se společně podívejme na druhou polovinu domu. Ta se nazývá klidová neboli zadní. Zadní polovina domu by měla podle učení feng shui sloužit pro odpočinek, měl by zde vládnout klid, ticho a zároveň by měla představovat stabilní zázemí. Dovolíme si upozornit, že podle feng shui by nemělo být do klidové zóny vidět z hlavního vchodu - na to pamatujte, nejlépe už při plánování stavby domu. Jestliže tipujete, že právě sem - tedy do klidové části vaší dřevostavby - patří ložnice, pak máte bod. Je tomu přesně tak, klidová polovina domu je jako stvořená pro ložnici, která je společně s kuchyní nejdůležitější součástí každého domova.

Tepající srdce domova

O jaké místnosti v domě se často mluví jako o pomyslném srdci, nebo chcete-li duši, domova? Myslíte-li si, že je to kuchyně, máte pravdu. I podle feng shui by měla být kuchyni věnována maximální pozornost, protože představují hlavní centrum celé dřevostavby.

prostorna kuchyn

Úkolem kuchyně je propojit všechny ostatní místnosti. Kuchyně by měla být zařízena ve světlých tónech, od výmalby, až po zvolený nábytek. Pamatujte i na symetrické, pravidelné tvary.

Nezapomeňte vyřešit garáž

Standardem u rodinných domů je garáž, se kterou nejspíš počítáte i vy. Jestliže si chcete dřevostavbu zařídit podle feng shui, myslete na to, že by se garáž neměla přímo napojovat na dům - ideální je, když je garáž samostatná a umístěná pár metrů od domu.

garaz u domu

Stejně tak se vyhněte té chybě, že by garáž sousedila s ložnicí. Pamatujte na to, že auto v garáži by narušilo plynulý tok energie.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.