Dovolená v Řecku? Chrámy, pláže, jeskyně, želvy!


Řecko láká každý rok statisíce turistů, a to především svou mýty opředenou historií, stavebními památkami, křišťálově čistým mořem obklopeným krásnou členitou přírodou, vynikající kuchyní a vyhlášenou pohostinností místních lidí. Pokud se do této malebné země letos chystáte, jistě oceníte náš seznam míst, která zde stojí za návštěvu.

Athény – město dýchající historií
Pojďme začít od A – v Athénách. Kdo se chce alespoň na pár hodin vrátit do starověku, a připomenout si zašlou slávu antického Řecka, nesmí vynechat hlavní město Athény, které historií vyloženě dýchá. Nejvíce navštěvovanými místy jsou chrámy na Acropoli, královský palác na Syntagmajském náměstí, historický přístav Pireus a Olympijský stadion postavený na místě původního stadionu z roku 330 př. n. l..

Athény dýchají historií

Ostrovy, moře a jeskyně
Jestliže je hlavním cílem Vaší dovolené odpočinek u moře (slovní spojení dovolená Řecko je pro většinu z nás synonymem koupání a opalování), máte na výběr z nepřeberného množství pláží. Nejoblíbenější pláže najdete na ostrovech Kréta, Kos, Korfu, Lesbos a dalších. Jen pro zajímavost Řecko má přes 2000 ostrovů, z nichž největší (8336 km čtverečních) a nejnavštěvovanější je právě Kréta. Co stojí na Krétě kromě slunění a koupání v moři za pozornost, to jsou jeskyně. Nejvyhledávanější je Jeskyně duchů v Prinosu.

Řecké ostrovy nabízejí nepřeberné množství pláží

Letovisko Vassiliki nadchne nejen surfaře
V případě, že holdujete windsurfingu, vřele Vám doporučujeme přímořské letovisko Vassiliki ležící v zeleném údolí na jihu ostrova Lefkáda. Spojení klidné lokality a nádherné oblázkové pláže s pozvolným vstupem do moře je vhodné také pro rodinnou dovolenou s malými dětmi.

Řecké pláže jsou vhodné i pro rodinnou dovolenou

Romanticky bílé pláže Lefkády
Mladé páry toužící po větším soukromí, si mohou půjčit skútr a udělat si romantický výlet na některou z menších méně přístupných pláží. Za vrchol romantiky je považována pláž Milos nedaleko turistického centra Agios Nikitas, která patří mezi bílé pláže Lefkády – bílé, protože je na nich jemný písek připomínající svou barvou ten v Karibiku.

Zakyntos pro milovníky přírody
Milovníci přírody, zejména ti s fotoaparátem v ruce, nejvíce ocení zákoutí nejzelenějšího řeckého ostrova Zakyntos prosyceného vůní jasmínu, ibišků a orchidejí. Ovšem nejčastěji fotografovaným místem se stala pláž Navagio s vrakem ztroskotané lodi ležícím na pozadí skalního masivu v bílém písku, po kterém byla také pojmenována. Další vyhledávanou atrakcí jsou na Zakyntosu želvy (karety obecné) hnízdící na pláži Laganas. Dovolená v Řecku na tomto místě má však jednu nevýhodu, a to, že turisté nesmí právě kvůli želvám chodit po setmění na pláž.

kareta obecná hnízdící na pláži Laganas - ostrov Zakyntos

Zastavte se v taverně
Až Vám po koupání, surfování, prohlížení jeskyní a fotografování vyhládne, určitě se zastavte v některé z taveren, abyste poznali autentickou řeckou kuchyni a ne jen chutné, leč středoevropským hostům přizpůsobené pokrmy z programu all inklusive či polopenze. Jídlo je zde velmi dobré, zdravé a cenově srovnatelné s jídlem u nás.

Foto Evgeni Dinev
Foto se svolením Evgeni Dinev/FreeDigitalPhotos.net

Krásných míst jsou tisíce
Míst, která stojí v Řecku za vidění, jsou samozřejmě tisíce. Věříme ale, že jste na našem stručném inspirativním seznamu našli taková, která Vás zaujmou, a nezklamou. A ještě jeden tip na závěr, který předejde možnému zklamání: volte pečlivě cestovní kancelář, se kterou na svou dovolenou vyrazíte!

Řecko stojí za vidění

Přejeme Vám, ať je Vaše dovolená co nejkrásnější, ať už ji strávíte kdekoli!

Zdroj foto: Pixmac, Viamare.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.