Advent je v plném proudu! Jaké jsou jeho zvyky a tradice?

12.12.2017 | Bydlení

A je to tu zase: adventní čas! Advent je období před Vánoci a symbolizuje čas pro přípravy na nejkrásnější svátky v roce. Letošní rok začal v neděli 3. prosince. Víte, co k adventu neodmyslitelně patří? Jaké jsou jeho zvyky? A znáte jeho význam?

Adventní neděle
První adventní neděle by měla připadat na čtvrtou neděli před Vánoci. Určuje se na první neděli v období mezi 26. listopadem a 3. prosincem - takže letos to máme opravdu jen tak tak. Advent je období očekávání a příchodu, zároveň je to čas, během kterého zahajujeme přípravy na Vánoce, zdobíme své domovy, pečeme vánoční cukroví a nasáváme vánoční atmosféru.

Advent se dělí na 4 adventní neděle. Každá z nich představuje jednu svíčku na adventním věnci, který má podle křesťanů zvláštní význam: zahajuje nový liturgický rok.

První adventní neděle je „železná“, je symbolem klidu a také důvodem pro zapálení první svíčky. Druhá adventní neděle je „bronzová“, symbolizuje víru a nese se ve znamení vztahů. Druhá neděle zároveň představuje čas pro zapálení druhé svíčky a kdy se začíná péct cukroví. Třetí neděle je nedělí „stříbrnou“, zapaluje se třetí svíčka, která je symbolem lásky a je to čas, během kterého bychom měli uctívat sami sebe. Poslední adventní neděle je „zlatá“, představuje vyvrcholení celého adventního období, zapálení čtvrté svíčky a čas, kdy bychom měli poděkovat všem neviditelným bytostem. Letošní čtvrtá adventní neděle je zároveň Štědrým dnem.

Výroba adventního věnce
Neodmyslitelnou součástí adventu je věnec. Ten mívá nejčastěji podobu kruhu a je zdobený zeleným chvojím. Není ale povinnost, aby vypadal zrovna takhle. Vyrobit si jej můžete dle své fantazie i představ. Moderní jsou například svíčky vyskládané za sebou, věnce mohou být zdobené nejen chvojím, ale i vlnou, šiškami nebo kávovými zrníčky. Pamatujte na bezpečné umístění věnce, abyste si krásný adventní čas nepokazili nepříjemnou nehodou. Vyberte pro něho vhodné místo, kde nehrozí vzplanutí okolních předmětů od hořících svíček.

Úklid i výzdoba domácností
Každá hospodyňka moc dobře ví, že adventní období s sebou přináší i celou řadou povinností - některé jsou milé, jako například zdobení oken a jiné už tak milé nejsou, třeba takový předvánoční úklid celé domácnosti. Obě tyto činnosti k adventu patří, mnoho žen se s chutí pouští do pečlivého gruntování celé domácnosti, aby měly na Vánoce krásně čisto.

Zdobí se okna, ať už samolepkami s vánočním motivem, nebo s pomocí spreje a šablon - tady se fantazii určitě meze nekladou.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.