Nenechte se strhnout předvánočním shonem, raději si užívejte atmosféru.

17.12.2013 | Gastronomie | Volný čas

Ano, je týden do Vánoc. Fronty v obchodech jsou delší, atmosféra v nich nervóznější a Vám už nezbývá mnoho sil. Cukroví, úklid, dárky, vánoční večírky, které vystřídá Vánoční kolečko po příbuzných.

Nenechte se rozhodit. Adventní čas a Vánoce mají být časem klidu a pohody. Takže, pokud nemáte umytá okna, neřešte to, stejně je brzy tma a případná návštěva to nepozná, stejně jako Vám nebude kontrolovat srovnané skříně. Dejte si raději něco dobrého na zahřátí, máme pro Vás pár našich osvědčených redakčních tipů:

Domácí mandlový likér preferuje naše obchodní oddělení. A jelikož vám vyjde likér na 2 lahve 0,7 litru, jednu si po můžete usrkávat s návštěvami a druhou darujte třeba mamince, nebo kamarádce pod stromeček.

Budete potřebovat:

200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 plechovky kondenzovaného mléka (my preferujeme neslazené, ale pokud máte raději likéry slaďounké, tak se nebojte slazeného), bílý rum 250 ml (ale když dáte kapku víc, taky to nevadí), nesolené a loupané mandle, kapku mandlové tresti, 200 ml 30% smetany, 3 žloutky – pozor na čerstvost vajec.

Žloutky vyšlehejte v kovové misce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přimíchejte kondenzované mléko a smetanu. Misku ponořte do horké vodní lázně a míchejte do zhoustnutí. Pak nechte vychladnout. Do mixéru vložte mandle s rumem a rozsekejte najemno. Předejte mandlovou tresť. Nadrcené ořechy promíchejte s vychladlou smetanovo-vaječnou směsí. A máte hotovo. Likér nechte odstát, dokud neslehne pěna. Potom ho přelijte do lahví a dejte na cca 2 dny odležet.

Pokud máte raději něco ostřejšího než svařák a likér, máme pro Vás recept na pořádný Vánoční punč.

Vánoční punč

Tento recept je ideální třeba na hory, nebo na Štědrý večer, protože ho budete mít hodně…ale dlouho Vám nevydrží.

Budete potřebovat:

1,3l bílého vína, 0,5l červeného vína, 0,5l rumu, 0,2l citronové šťávy, 250 g cukru krystalu.

Cukr rozpustíme v červeném víně a rumu přivedeme těsně na bod baru a ztlumíme. Přidáme bílé víno a citronovou šťávu a již jen prohřejeme. Vánoční punč podáváme teplý s plátkem pomeranče.

Zdroj foto: profimedia.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.