Koště do ruky, je čas na jarní úklid

26.04.2017 | Bydlení

Po chladných šedých ránech se konečně probouzíme do sluncem zalitých dnů. Jaro definitivně přebralo žezlo po studené zimě, a tak se můžeme pomalu těšit na rozkvetlé louky plné voňavých květů. Toto období s sebou ale přináší také jedno nepsané pravidlo týkající se jarního úklidu.

Jakmile se rozhodnete pustit do takové „debordelizace“, nezapomeňte oprášit i svá garážová vrata. Utřít prach z nábytku, vysát podlahy nebo vyžehlit. To všechno jsou zpravidla činnosti, které má každá hospodyňka na svém týdenním rozvrhu. Napadlo vás ale někdy, že pozornost byste měli více věnovat také vchodovým dveřím a garážovým vratům? Co byste rozhodně neměli během jarní revitalizace vaší garáže opomenout? Máme pro vás několik tipů.

Buďte nároční
Prvním krokem, jak zjistit stav vašich garážových vrat po zimě, je bezesporu očištění od nečistot. Omeťte pavučiny a otřete prach. V případě, že všechno vypadá dobře, zkontrolujte kolejnice a kolečka. Jejich hladkému pohybu by nemělo nic bránit, stejně tak jako by neměly vykazovat viditelné stopy poškození. Odborníci by vás už při koupi vrat měli poučit o tom, jak se o takový systém starat. A světe div se, stačí obyčejná vazelína, kterou byste měli od výrobce obdržet při montáži vrat.

Někdo dá na první pohled, jiný preferuje detailnější investigaci. A vlastnost, která by vás u garážových vrat měla také zajímat, je jejich váha. Jsou pro vás při zavírání příliš těžká, nebo jdou naopak zavřít moc lehce? Obě varianty mohou být nebezpečné, proto pokud nějakou závadu objevíte, neváhejte se obrátit na odborníky, kteří vědí, jak správně nastavit pnutí pružinového systému. A jste-li majiteli rolovacích vrat, zaposlouchejte se při každém zavírání do cvakavého zvuku, který vydává protipádová brzda. Jakmile vám na tomto zvuku přijde něco podezřelého či jej neuslyšíte vůbec, zpozorněte a vyhledejte pomoc renomovaných značek.

Co je doma, to se počítá
Nyní už máte garážová vrata očištěná a zkontrolovaná, a tak následuje další krok k tomu, aby byl váš příbytek po zimě v perfektním stavu. Povaha samotné garáže svádí k tomu, že v ní s oblibou hromadíme věci, které zdánlivě jinde v domě nemají své místo. Takové poklady pak mohou být ztracené už napořád. Věnujte proto čas organizaci věcí, které v garáži uchováváte.

S úklidem začněte na jednom konci, postupujte směrem ke druhému a věci stejného charakteru si ukládejte do boxů a přihrádek. Přichystejte si také popelnici, do které rovnou vyhazujte již nepotřebné materiály. Je vám často líto něco vyhodit? Pokud jsou to ony zapomenuté klenoty, uvědomte si, kolik měsíců jste bez nich dovedli žít. Pravděpodobně to tedy zvládnete i v budoucnu.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.