Skotští teenageři se budou učit správně spát


Dobročinná organizace Sleep Scotland nabízí ve Skotsku originální učební plán a pomůcky zaměřené na výuku spánku ve školách.

Jde prý hlavně o to, aby si mladí lidé uvědomili, jak důležitý je spánek pro tělesnou i duševní pohodu.
Odborníky znepokojuje, že žáci, kteří v noci vysedávají u počítače, nebo se vybavují přes telefon s přáteli, nespí devět hodin, jak by podle odborníků měli.

Pilotní program se začal zkoušet vloni ve středních školách Glasgow.

"Mám dojem, že žádný rodič by neposlal své dítě do školy bez svačiny nebo slušného oblečení. I povědomí o tom, jak důležitý je pohyb, je velmi vysoké, tak proč bychom nemohli změnit pohled na význam spánku?" řekla reportérům BBC ředitelka organizace Sleep Scotland Jane Ansellová.

Výzkum ukázal, že v posledních dvaceti letech teenageři po celém světě věnují spánku čím dál tím méně času.
Často prý věří, že to doženou vyspáváním o víkendu, ale tím, že o víkendu ponocují a pak spí dlouho, si spíš přehazují své "spánkové hodiny". Když se potom v pondělí vrátí do školy, je to, jako by za sebou měli třeba let přes Atlantik.

"Podle našich zjištění žáci zůstávají v pátek a v sobotu v noci vzhůru o několik hodin déle. Občas jde až o šest hodin. Je to vlastně podobné tomu, jako by každý víkend létali do New Yorku," dodává Ansellová.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Celebrity, Diskuze pro ženy

Zdroj: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.