Dcery obézních matek přicházejí do puberty dříve


Obezita žen může mít vliv i na život jejich dcer. Podle posledních poznatků začínají tyto dívky menstruovat třikrát častěji než ostatní děvčata před dvanáctými narozeninami.

Výzkum amerických vědců prokázal, že u dívek s nadváhou začíná puberta dříve, než je standardní, a že děti obézních matek také inklinují k obezitě.

Podle nejnovější studie týmu doktorky Sarah A. Keimové ze Zdravotního institutu v Bethesdě ale začínají menstruovat v raném věku i děvčata, která mají normální váhu, ale jejichž matky trpí nadváhou.
Vědci vyhodnocovali údaje 597 žen ve věku 22 až 32 let. Zjistili, že 121 z nich dostalo první menstruaci v jedenácti letech nebo dříve.

"Po analýze informací o zdravotním stavu jejich matek jsme zjistili, že dcery obézních žen mají více než trojnásobnou pravděpodobnost, že vstoupí do puberty před dvanáctým rokem než ostatní," vysvětluje Keimová.

Podle ní je pravděpodobné, že nadváha v těhotenství způsobuje předčasné zrání až stárnutí plodu. Aby se tato teorie potvrdila, je nutné pokračovat v dalším výzkumu.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Dekorativní kosmetika, Módní trendy

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.