Ta pravá maska pro Vaši pleť

11.09.2009 | Krása a móda

Toužíte po krásné svěží pleti, která září zdravím? Dopřejte jí jednou až dvakrát týdně pleťovou masku a ona se Vám za to bohatě odvděčí.

Ale pozor! Pro každý typ pleti je vhodný úplně jiný druh masky. Jakou masku používat na mastnou či smíšenou pleť? Jakou naopak nanášet na suchou? Poradíme Vám na následujících řádcích! 

Normální pleť
Pokud máte normální pleť, buďte šťastní. Tento typ pleti totiž se sebou přináší minimum starostí. Obvykle ji stačí ráno a večer vyčistit tonikem a namazat krémem. Na normální pleť lze aplikovat takřka všechny druhy masek (s výjimkou těch drasticky odmašťovacích, které by ji zbytečně vysušovaly). Dopřát si můžete masku z okurek, nebo libovolnou z níže uvedených výživných či omlazujících masek. 

Ach, ten lesk! 
Mnoho dívek a žen nejen mladšího věku trápí mastná pleť, která se vyznačuje nadměrnou produkcí kožního mazu. Především v oblasti tzv. T- zóny (na čele, nose i bradě) pak dochází k tvorbě zanícených pórů. Tyto póry se stávají útočištěm pro nevzhledné pupínky. Hlavním cílem pleťových masek určených pro mastnou pleť je redukce nežádoucího lesku, celkové pročištění a stažení pórů. Vhodná je například maska z bahna z Mrtvého moře, kterou koupíte v obchodech kolem 40 korun. Balení většinou obsahuje dvě dávky. Osvědčené jsou rovněž peelingové či slupující masky. 

Tento kosmetický přípravek však není k dostání pouze v obchodech, sáhnout můžeme také do lednice či spíže. Kupříkladu na podzim si můžeme doma připravit masku z čerstvých rajčat. Její příprava je velmi snadná. Ze zralých plodů vymačkáme šťávu a naneseme ji kosmetickým tampónem na očištěnou pleť. Necháme působit zhruba 10 minut, poté obličej opláchneme vlažnou vodou.

Pokud se Vám mastí pouze T-zóna a Vaše tváře zůstávají spíše suché, jste majitelkou smíšené pleti. V tomto případě doporučujeme nanášet libovolnou odmašťovací pleťovou masku pouze v oblasti T-zóny. 

Suchá jako troud
Jiná skupina žen se potýká s naprosto opačným problémem. Jejich pleť je suchá, drsná, často zarudlá, a pokud není pravidelně a dostatečně promazaná, tak dokonce šupinatí, anebo štípe. Jak vidíte, milé majitelky mastné pleti, těm s opačným extrémem také není co závidět. Nehledě na to, že lidé se sušší pletí mají sklon vypadat starší, než ti s mastnou. Naštěstí však existuje mnoho druhů kvalitních hydratačních krémů. 

Jakou masku lze doporučit na suchou pleť? Zkuste si vyrobit medovo-tvarohovou nebo banánovou hydratační masku. První ze jmenovaných připravíte smícháním několika lžic tvarohu a medu (k přípravě můžete použít také jogurt, nebo zakysanou smetanu), druhou ze směsi rozmačkaného banánu a žloutku. Vzniklou esenci naneste na odlíčenou pleť a nechte působit 20-25 minut. Pak ji opláchněte vlažnou vodou. Výživné pleťové masky pro suchou pleť lze v zimních měsících aplikovat také na normální pleť, anebo na tu, která je po většinu roku spíše mastnější. Jsou dobře snášeny také v případě velmi citlivé pleti. 

Elixíry mládí
Která žena by si nepřála vypadat alespoň o pár let mladší! K částečnému splnění tohoto neskromného přání mohou napomoci tzv. omlazovací pleťové masky. Jednou z nich je například zelná maska, kterou připravíte ze směsi jemně umletého zelí, žloutku, oleje a otrub. Jiné elixíry mládí si ženy připravují z avokáda, či ze směsi bílků a broskví, anebo ze šťávy z hroznového vína, třešní a dalších druhů ovoce. 

Vyzkoušejte, která z nich bude vyhovovat právě Vám! A nezapomínejte na to, že masky jsou pouze podpůrnými prostředky na cestě za krásnou pletí. Pleť totiž potřebuje výživu také zevnitř. Hodně záleží na tom, co jíme. Zdravý jídelníček bohatý na ovoce a mléčné výrobky v kombinaci s dostatkem spánku, to je ten nejlepší recept na krásnou a zdravou pleť.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Hubnutí a celulitida, Módní trendy

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.