Vybudovat firmu s malým dítětem v náručí nebylo snadné

31.01.2012 | Pleť | Rozhovory

Přírodní kosmetika RYOR patří mezi nejznámější a nejoblíbenější značky na našem trhu. Výrobky RYOR se však prodávají po celém světě.

Za úspěchem nestojí nikdo jiný než sama zakladatelka a majitelka společnosti, paní Ing. Eva Štěpánková, obdivuhodná, úspěšná a cílevědomá žena ve znamení Berana, která ví, co chce.

Firmu jste založila před 20 lety s malým dítětem v náručí. Jaké byly Vaše začátky? A jakým překážkám jste musela čelit?
Začátky byly sice plné nadšení, ale s malým dítětem to nikdy není jednoduché. Překážkou bylo minimum finančních prostředků, naprostý nedostatek obalové techniky a vůbec nedostatek informací o podnikání.

Ryor je vlastně takovým sourozencem Vaší dcery. Jaký má dcera k firmě vztah, když zároveň s ní vlastně vyrůstala? Pomáhá Vám?
Dcera teď vede oddělení marketingu, má na starost komunikaci, k firmě má opravdu velmi zodpovědný vztah a moc mi pomáhá. Snažím se jí seznámit se všemi úskalími, na které může narazit.
 

Být majitelkou firmy, to znamená, že musíte obětovat velkou část svého osobního života. Jaká je podpora Vašich nejbližších? A jak jste na tom s volným časem?

Protože obor kosmetiky je mým velkým koníčkem, nevadí mi, že výrazně zasahuje do volného času. Práce je vlastně zábava, pokud nemusíte řešit neřešitelné problémy a obchodní smlouvy. Volný čas trávím výchovou psa – to mi jde hodně špatně, spíš se na tom podílí okolí, měla bych teď mít psí mateřskou dovolenou, ale zrovna se to nehodí.

Každý den jistě není snadný. Co Vám nejvíce pomáhá, když Vás něco trápí?
Když mne něco trápí, tak je třeba rozmyslet, zda je to podstatné, řešitelné nebo podružné. Podstatné věci prodiskutovávám se svými spolupracovníky, hlouposti házím za hlavu.

Jaké je Vaše krédo? 
Co mne nezabije, to mne posílí.

Jaké jsou Vaše ambice do budoucna?
Zafixovat firmu na českém trhu a posunout a dostat se i na zahraniční trhy.
 

Paní inženýrko, kosmetika RYOR se těší velké oblibě u zákaznic všech věkových skupin a směle konkuruje mnoho světovým značkám. Co je podle Vašeho názoru hlavním důvodem?  

Používáme všechny dostupné suroviny a aktivní látky včetně novinek z nabídky z celého světa. Nejsme omezováni nemožností suroviny získat. Jsme rychlí v jejich zpracování, zapracování, využití a tím, že nejsme kolos, jsme i daleko mobilnější.

Jaké jsou hlavní přednosti výrobků RYOR ve srovnání s konkurenčními produkty?
Kvalita výrobků, ale i přijatelná ceny pro zákaznice.

Používají výrobky RYOR také muži?
Ano, i pro muže máme vytvořeny výrobky. A protože máme obalovou techniku už na vysokém stupni vlastní výroby, můžeme dělat menší série, které umožňují vyšší variabilitu.

Prozradíte nám, co vlastně znamená značka RYOR? Co znamenají jednotlivá písmena?
RYOR = rybíz + oranž, což jsou zkratky naší základní a první parfémové kompozice.
 
Jak široká je v současné době paleta Vašich kosmetických produktů?

Asi 203 výrobků pro profesionály i pro maloobchodní prodej. Možná už i více.
 
Je známé, že se sama podílíte na vývoji a vymýšlení kosmetických produktů. Na který z nich jste nejvíce pyšná?   

Každý výrobek má svou historii, každý výrobek vznikl z jiného popudu. První byl Výživný krém Exclusive – ten opravdu miluju, obsahuje i již zmíněnou parfemaci Rybíz – Oranž, podle kterého se firma jmenuje. Poslední Uvolňující mátový gel, ten mi tak pomáhá, že se bez něj večer co večer už neobejdu.

Které z výrobků RYOR sama používáte?
Používám výrobky na čištění – Dvoufázovou odličovací emulzi, tonikum Arnika, Uvolňující mátový gel a jako krém vždy výrobek, který se právě zkouší. Mám docela citlivou pleť a jsem prvním zkušebním článkem, který je k dispozici (ovšem pokud je výrobek indikován pro mou pleť).

Má RYOR také svou řadu BIO?
Máme teď jeden výrobek – Bio Bambucký balzám, který je určen k hojení ran, suché kůže. Výborný je i na záděrky, suché lokty apod.

Zabýváte se pouze vývojem a prodejem kosmetiky, anebo poskytujete i jiné služby, například poradenství?
Zabývám se vývojem – ráda, prodejem také – nerada. A moc ráda mám poradny, kdy radíme klientkám i klientům, proč a jak určité druhy kosmetiky používat. Pravidelně máme na našich prodejnách bezplatné poradny. Termíny jsou k nalezení na našich stránkách.

Na jaké novinky se můžeme těšit v letošním roce?   
Pokud veškerý vývoj a zkoušení dopadne dobře, budou letos novinkou přípravky na intolerantní citlivou pleť, na problémy, které řeší velmi málo přípravků. Jde o přípravky s extrakty bylin, které působí jako kortikoid, ale nemají vedlejší účinky kortikoidů. První zkoušky jsou velmi zajímavé, účinky přípravků jsou úžasné. Testuji je mimo jiných dobrovbolníků opět na sobě.
 

Je něco, co byste ráda vzkázala našim čtenářkám?

Nezapomeňte, že základem kosmetické péče je čištění a teprve na vyčištěnou pleť je možno dát přípravek s aktivní látkou. Bez předchozího vyčištění další péče nemá cenu. Přijďte se také podívat na náš kosmetický blog Mujryor.cz, kde jsou zajímavosti ze světa kosmetiky i třeba instruktážní videa.

Děkuji Vám za příjemný rozhovor.
Také děkuji.

www.ryor.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.