Šperky – skvělý způsob, jak oživit šatník


Léto má kromě mnoha dalších výhod i tu, že většinou vypadáme tak nějak mladší, štíhlejší, zdravější a odpočinutější. I když lékaři před sluněním varují, nic naplat, přirozeně opálená pleť vypadá lépe. A když se na ní navíc lesknou krásné šperky, stačí už jen obléct ty nejobyčejnější šaty nebo padnoucí tričko a džíny.

Skříň vám praská ve švech a přesto byste si ráda dopřála něco pěkného na sebe? Nebo naopak máte pocit, že i přes narvanou skříň nosíte bez nápadu stále to samé? Co takhle oživit své oblečení nějakými pěknými šperky? Ty se vám domů vejdou vždy a když se spokojíte i s variantou bez drahokamů, jejich pořizovací cena nemusí být nijak vysoká.

Nenechte se oklamat

Tak jako jiné zboží i šperky jsme si už zvykli nakupovat přes internet. Nebezpečím může být, že obdržíte šperky, které obsahují příměsi ve zdraví škodlivém množství. To se vám však může stát i v kamenných obchodech nebo pak ještě častěji u stánkových prodejců. Podle vzhledu totiž složení nepoznáte. Proto si u zakoupených šperků vždy zkontrolujte přítomnost povinného označení. Každý šperk z drahého kovu na sobě totiž musí mít vyražené ryzostní číslo nebo punc. Na stříbrných špercích do váhy tří gramů a u zlata do půl gramu musí být uvedeno ryzostní číslo, těžší šperky musí mít vyražený státní punc. U zlata zobrazuje punc hlavu labutě, kohouta nebo orla, stříbro používané na šperky je označováno obrázkem kamzíka. Stříbro na ostatní předměty, například příbory, se označuje puncem v podobě zajíce. Někdy se setkáte s označením německé stříbro nebo nickel silver. Tento materiál má však se stříbrem společný pouze vzhled, jedná se o slitinu obecných kovů, takže se mu raději vyhněte, v solidních prodejnách ho ani nenajdete. Šperky se vyplatí nakupovat jen v takových prodejnách (ať už kamenných, nebo internetových), které jsou označeny logem Puncovního úřadu, jako je tomu například na stránkách www.Klenotnictvi-Online.cz.

 

Stříbro – skvělá volba (nejen) pro mladé

Stříbrné šperky jsou u mladších ročníků stále oblíbené, a to zejména proto, že stříbrné šperky tolik „nebijí“ do očí jako zlaté, je v nich veliký výběr a jejich cena je ve srovnání se zlatem či platinou výrazně nižší. Ten, kdo ještě nemá ustálený vkus, tak může na každou sezónu pořizovat nové kousky. A ani se nemusíte bát, že by vám kvalitní stříbrné šperky zčernaly – moderní stříbro totiž bývá speciálně povrchově upraveno rhodiem, což mu zaručuje zvýšenou odolnost proti oxidaci a u šperků tak maximalizuje lesk.

stribrne nausnice se zirkony

Malé, ale účinné – tyto kroužky plné zirkonů krásně rozzáří váš obličej. Stačí dodat už jen úsměv.

 

Hledáte vhodný dárek pro malou slečnu? Stříbrný šperk je skvělou volbou – cena vás nezruinuje a malé parádnici udělá velikou radost. Jestliže nemá propíchnutá ouška, pořiďte řetízek s přívěskem. Jen musíte rozhodnout, zda jí udělá větší radost žabička, srdíčko, rybka nebo třeba medvídek. Malou hudebnici můžete za její výkony odměnit houslovým klíčem. Řetízkem mnohdy nepohrdnou ani kluci, obzvlášť, když se začínají zajímat o módu.

stribny privesek medvidek

S plyšovým medvídkem už by ven asi nevyšla, ale tohoto můžete nosit všude.

 

Správná péče je důležitá

Aby vám šperky vydržely dlouho krásné, je třeba se o ně také trochu starat. Sundejte je před návštěvou kadeřnice a kosmetičky, kosmetické přípravky jim totiž nesvědčí. Prsteny odložte před mytím nádobí nebo jinými domácími pracemi. Doporučuje se sundat šperky i před cvičením. A to nejen proto, abyste je neztratila, ale i z důvodu negativního působení potu v posilovně či chlóru v bazénu. Doma šperky vždy ukládejte do krabiček anebo hedvábných sáčků. Kromě toho, že tak zamezíte mechanickému poškození, budete vždy vědět, kde který šperk máte, což vám v ranním spěchu ušetří cenné minuty.

Zdroj foto: Pixabay, Klenotnictvi-Online.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.