Sluneční brýle nejsou jen módním doplňkem


Obecně jsou za sluneční brýle považovány jakékoliv obruby s tmavými skly. Ať již z místní tržnice, kamenné prodejny či optiky. Toto pojetí je však velmi obecné, jelikož tmavá skla neznamenají automaticky přítomnost UV filtru. Většina zákazníků však nákup brýlí podceňuje a považuje investici do dražších výrobků za zbytečný luxus.

Cílem tohoto článku je poukázat na možná rizika spojená s nedostatečnou ochranou zraku před různými druhy slunečního záření a nastínit, proč se investice do kvalitní ochranné pomůcky, jíž jsou sluneční brýle či dioptrické sluneční brýle, vyplatí. Rovněž poradíme, podle čeho poznat kvalitní výrobek a jak jej nejlépe vybrat, abychom byli s výsledkem spokojeni.

Před nákupem slunečních brýlí

Pokud si chceme pořídit sluneční brýle, které nám mají pomoci zabránit poškození zraku či zlepšit vidění, a pokud se navíc chceme cítit dobře a bezpečně, je nutné si při jejich výběru zodpovědět několik důležitých otázek. Rovněž je důležité mít obecnou představu o účelu použití. Budu sluneční brýle používat u moře nebo na horách?

Jsem profesionální řidič či pilot a potřebuji nové brýle speciálně pro svoji profesi? Či hledám pouze módní doplněk do města? Podle těchto kritérii hledejme správný produkt na míru. Nejvhodnější místo k nákupu je oční optika, jelikož všechny sluneční brýle v nabídce jsou známého původu, certifikovány a deklarují určitý stupeň ochrany zraku.

Nepodceňujte ochranu očí

Pokud necháme stranou estetickou stránku slunečních brýlí, vyvstává jako primární funkce kvalitní ochrana před účinky ostrého slunečního světla a UV záření. Je nutné si uvědomit, že již krátkodobý pobyt na slunci může způsobit zánět rohovky či nevratné poškození sítnice. Oční čočka je jednou z mála částí lidského těla, která nemá schopnost regenerace.

Z krátkodobého hlediska se může vysoký účinek UV záření projevit bolestmi očí, nadměrným slzením či světloplachostí. Dlouhodobá expozice již může vyústit v závažné komplikace a onemocnění, jako šedý zákal, rakovina kůže očních víček, poškození rohovky či degenerace centrální části sítnice, jež odpovídá za detailní a barevné vidění.

Škodlivé UV záření

UV záření se skládá ze tří složek, které mají neblahý vliv na naši pokožku. UVA záření je původcem předčasného stárnutí kůže a rovněž negativně ovlivňuje imunitní systém. Nadměrné vystavení UVB záření vyvolává spálení kůže a při intenzivním působení může vést k tvorbě nádorů. UVC záření je automaticky pohlcováno vyššími vrstvami atmosféry a je rovněž velmi škodlivé. Stejně tak jako na naši pokožku, má UV záření neblahý vliv i na naše oči.

Rozdělení protislunečních filtrů:

Kategorie 0: bezbarvý nebo velmi světlý filtr (propustnost viditelného záření 80-100%)
- Spíše módní doplněk, nevhodné čočky pro silné sluneční záření, ideální proti prachu, větru apod.
• Kategorie 1: světlý filtr (propustnost viditelného záření 43-80%)
- Rovněž módní doplněk, pro slabé sluneční záření, ideální proti prachu, větru apod.
• Kategorie 2: středně tmavý filtr (propustnost viditelného záření 18-43%)
- Vhodný pro běžné nošení a středně silné sluneční záření.
• Kategorie 3: velmi tmavý filtr (propustnost viditelného záření 8-18%)
- Vhodný i pro silnější sluneční záření, na hory nebo k moři.
• Kategorie 4: velmi tmavý filtr (propustnost viditelného záření 3-8%)
- Vhodný i pro velmi silné sluneční záření, na hory nebo k moři.Díky malé propustnosti však nevhodný pro řízení.

Hledejte certifikaci EEC

Aby sluneční brýle splňovaly předepsané normy, měly by ideálně disponovat certifikací dle standardů EEC. Tyto deklarují dostatečnou schopnost skel pohlcovat jednotlivé druhy UV záření. Zatímco před UVA musí chránit všechny brýle, filtry proti UVB záření se již liší svou účinností, která by měla být u brýlí zřetelně a srozumitelně vyznačena. K dosažení maximální ochrany zraku vybírejte sluneční brýle, které pohlcují minimálně 98% UVA a UVB záření.

Závěrem

Již jsme si vysvětlili, že vystavení nechráněných očí slunečnímu záření může poškodit jejich povrch i vnitřní strukturu. Je to jednoduché, pokud se může na slunci spálit kůže, mohou se spálit i Vaše oči. Nabídka slunečních brýlí je velice široká a často podléhá módním trendům. Je však důležité si uvědomit, že správné obroučky musí vyhovovat většímu počtu kritérií, než pouze vzhledu.

Základním požadavkem by měla být v první řadě kvalitní ochrana před UV zářením. Jeho negativní účinky na naše oči se časově kumulují. Oči mají dobrou paměť, a čím déle je vystavujete škodlivému UV záření, tím větší je riziko vzniku závažných očních onemocnění. Buňky v těle mají schopnost regenerace, oči však nikoliv.

Oční specialista dokáže výběr vhodného typu slunečních brýlí podstatně ulehčit a poradit, jaký typ skel a jak vysoká ochrana, je vhodná pro konkrétní účel. Jeho pomocí snadno vyberete nejvhodnější výrobek, ať již sluneční brýle, dioptrické brýle, kontaktní čočky či brýle pro sport. Pouze specializovaná a zavedená oční optika je nejlepším předpokladem dobrého nákupu se zárukou, jistoty vysoké kvality a deklarovaného stupně ochrany.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.