Šířka obličeje prozradí, zda je muž důvěryhodný, nebo bude podvádět

12.07.2011 | Sex a vztahy

Na žebříčku vlastností, které ženy u mužů hledají, by se šířka obličeje jistě umístila někde zcela dole. Vědci však zjistili, že právě tento rys může pomoci předpovědět, zda bude muž věrný.

Tým badatelů z americké University of Wisconsin přišel se zajímavých zjištěním: muži s širšími tvářemi jsou méně důvěryhodní a více agresivní, než pánové s úzkými obličeji. Ti jsou prý otevřenější a poctivější.

V 19. století byla populární takzvaná frenologie, tedy teorie, která tvrdila, že se z tvaru lebky dá usuzovat na mnohé charakterové rysy. Dnes tomu nikdo nevěří. Ale američtí učenci, kteří uskutečnili výzkum na základě tvaru hlavy, tvrdí, že jejich zjištění jsou přísně vědecká.

"Ukázali jsme, že muži se širšími obličeji si připadají silnější, a tento pocit moci je přímo spojen s méně etickým chováním, včetně lhaní a podvádění," řekl vedoucí studie Dr. Michael Hasenhuhn listu Daily Mail.

Vědci testovali dvě skupiny studentů obchodní školy a pomocí několika přesně definovaných situací měřili jejich ochotu lhát. Pak jim dali vyplnit dotazníky, kde se ptali na to, jak si tito studenti připadají v jednání silní. Ve všech testech se ukázalo, že k méně etickému jednání mají větší sklon muži se širšími obličeji.

"Snažíme se snad prosadit diskriminaci mužů, kteří se narodili s relativně širokými obličeji? Rozhodně ne. Naše studie sice přesvědčivě prokázala, že struktura tváře je u mužů spolehlivým vodítkem v určení pravděpodobnosti eticky pochybného chování, ale chtěl bych zdůraznit, že jde jen o jeden z mnoha faktorů, které ovlivňují neetické chování a činy," dodal Haselhuhn.

Je sice pravda, že u mužů se širokými obličeji existuje třikrát vyšší pravděpodobnost podvádění, ale většina, 60 procent, těchto mužů se žádného podvodného chování nedopouštěla.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Diskuze pro ženy, Recepty z vepřového masa

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.