Nebojte se zakousnout do jackfruitu

14.03.2012 | Gastronomie

Každou chvíli na pultech obchodů narážíme na méně známé nebo dokonce neznámé potraviny. Pro vás, které se chcete dozvědět víc o velmi zajímavém exotickém ovoci, je několik následujících odstavců.

Co vlastně jackfruit je a odkud k nám doputoval? To jsou otázky, které vás určitě napadají a možná následují další: Jak chutná? Jak poznám, že už je ovoce zralé a jak ho využiji v kuchyni? V tomto článku naleznete odpovědi a také něco navíc.

Jackfruit, v Česku nepříliš atraktivně pojmenovaný jako chlebovník různolistý, je latinsky nazýván Artocarpus heterophyllus. Jeho domovinou jsou tropické oblasti - především Keňa, Brazílie a jihovýchodní Asie. Často je nesprávně zaměňován s chlebovníkem obecným, který je jeho příbuzný a říká se mu bredfruit.


Strom chlebovníku různolistého dorůstá výšky až 30 metrů a zelenožluté plody váží okolo 10 kg. Známy jsou i případy „macků“, kdy hmotnost plodu šplhala k úctyhodným 80 kg. Obecně se plody vyznačují oválným tvarem a na omak jsou drsné. Uvnitř ovoce najdeme velké množství semen, která jsou obalena do lepkavého žlutého pouzdra. Zmíněná šťavnatá, lehce gumovitá aromatická část je to, co můžeme mlsat. Chuť je nasládlá a osvěžující. Někomu může připomínat fíky, jinému ananas. Tato dužina tvoří asi jen 30 % váhy plodu. Pro vyznavače zdravého stravování uvedu, že jackfruit obsahuje vysoký podíl sacharidů, také několik vitamínů, vápník a fosfor. Z denního rozpočtu kalorií vám „užere“ cca 100 kcal na 100 gramů.

Zda je ovoce zralé, poznáme podle barvy.  Když se ze zelené postupně změní ve žlutou, můžeme konzumovat na spoustu způsobů.  Výborně chutná syrové a chlazené v salátu. Dalším způsobem, jak si pochutnat, je použití jackfruitu v teplé kuchyni, kde může v omáčce nahradit maso. Pokud ho uvaříte ve slané vodě, může suplovat také zeleninu. Využít se dají i semena, která jsou velmi chutná pečená a jemně připomínají jedlé kaštany. Semena, která se uvaří nebo upraží, je vhodné použít do polévek a ragú. Jak je vidno, jackfrut je ovocem, které lze jíst prakticky jakkoli upravené.

Aby se vám s plodem dobře pracovalo, doporučuje se mít na rukou chirurgické rukavice, případně si ruce i nůž namazat kvalitním jedlým olejem.  A to proto, že jackfruit je přímo napěchován lepkavým latexem.

A jak dál na něj? Ideální je plod vložit do misky nebo košíku a díky tomu docílit stability. Následuje řez do poloviny a vykrojení centrálního jádra. Dužina je rozčleněná na tzv. hadry, ve kterých je ukrývá semeno. Jestli víte, že celou dužinu po nakrojení hned nevyužijete, nebojte se ji dát v sáčku do mrazáku. Tady bez problému přečká rok. V obchodech můžete na jackfruit narazit také jako na kompot nebo na malé sušené kousky. Už na něj máte chuť?

Přečtěte si taky:

Navštivte také: Krása a móda, Sex a vztahy

Foto: wikipedia.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.