Každou chvíli na pultech obchodů narážíme na méně známé nebo dokonce neznámé potraviny. Pro vás, které se chcete dozvědět víc o velmi zajímavém exotickém ovoci, je několik následujících odstavců.
Co vlastně jackfruit je a odkud k nám doputoval? To jsou otázky, které vás určitě napadají a možná následují další: Jak chutná? Jak poznám, že už je ovoce zralé a jak ho využiji v kuchyni? V tomto článku naleznete odpovědi a také něco navíc.
Jackfruit, v Česku nepříliš atraktivně pojmenovaný jako chlebovník různolistý, je latinsky nazýván Artocarpus heterophyllus. Jeho domovinou jsou tropické oblasti - především Keňa, Brazílie a jihovýchodní Asie. Často je nesprávně zaměňován s chlebovníkem obecným, který je jeho příbuzný a říká se mu bredfruit.
![](http://www.atraktivni.cz/Files/Articles/e219ef02-9c9e-4ea1-8809-22a90e52bda6_full.jpg)
Strom chlebovníku různolistého dorůstá výšky až 30 metrů a zelenožluté plody váží okolo 10 kg. Známy jsou i případy „macků“, kdy hmotnost plodu šplhala k úctyhodným 80 kg. Obecně se plody vyznačují oválným tvarem a na omak jsou drsné. Uvnitř ovoce najdeme velké množství semen, která jsou obalena do lepkavého žlutého pouzdra. Zmíněná šťavnatá, lehce gumovitá aromatická část je to, co můžeme mlsat. Chuť je nasládlá a osvěžující. Někomu může připomínat fíky, jinému ananas. Tato dužina tvoří asi jen 30 % váhy plodu. Pro vyznavače zdravého stravování uvedu, že jackfruit obsahuje vysoký podíl sacharidů, také několik vitamínů, vápník a fosfor. Z denního rozpočtu kalorií vám „užere“ cca 100 kcal na 100 gramů.
![](http://www.atraktivni.cz/Files/Articles/d0030939-b39b-43e6-9dd3-2cd3c306394d_full.jpg)
Zda je ovoce zralé, poznáme podle barvy. Když se ze zelené postupně změní ve žlutou, můžeme konzumovat na spoustu způsobů. Výborně chutná syrové a chlazené v salátu. Dalším způsobem, jak si pochutnat, je použití jackfruitu v teplé kuchyni, kde může v omáčce nahradit maso. Pokud ho uvaříte ve slané vodě, může suplovat také zeleninu. Využít se dají i semena, která jsou velmi chutná pečená a jemně připomínají jedlé kaštany. Semena, která se uvaří nebo upraží, je vhodné použít do polévek a ragú. Jak je vidno, jackfrut je ovocem, které lze jíst prakticky jakkoli upravené.
Aby se vám s plodem dobře pracovalo, doporučuje se mít na rukou chirurgické rukavice, případně si ruce i nůž namazat kvalitním jedlým olejem. A to proto, že jackfruit je přímo napěchován lepkavým latexem.
![](http://www.atraktivni.cz/Files/Articles/d890d515-9544-4823-9e12-d50f430ba701_full.jpg)
A jak dál na něj? Ideální je plod vložit do misky nebo košíku a díky tomu docílit stability. Následuje řez do poloviny a vykrojení centrálního jádra. Dužina je rozčleněná na tzv. hadry, ve kterých je ukrývá semeno. Jestli víte, že celou dužinu po nakrojení hned nevyužijete, nebojte se ji dát v sáčku do mrazáku. Tady bez problému přečká rok. V obchodech můžete na jackfruit narazit také jako na kompot nebo na malé sušené kousky. Už na něj máte chuť?
Přečtěte si taky:
Navštivte také: Krása a móda, Sex a vztahy
Foto: wikipedia.cz