Nebojte se léčit i krášlit chladem


Že zimu nemusíte? Možná po přečtení článku změníte názor, protože kryoterapie není postavená na placebo efektu, ale na prokazatelných výsledcích

Pokud do slovníku cizích slov na internetu vyťukáte kryosauna nebo polarium, moc se toho nedozvíte. Většina slovníků pravděpodobně není pravidelně aktualizována. Jak si jinak vysvětlit, že najít definici těchto dvou v posledních letech nemálo skloňovaných slov, je celkem oříšek.

Polarium je léčebné zařízení, kde probíhá kryoterapie, neboli léčba chladem. Předchozí věta velmi výstižně a jasně popisuje, o co jde. Jenže proto, abychom zvažovali, jestli léčbu chladem podstoupit nebo ne, je to málo. Pro koho je polarium nebo kryosauna vhodná a s jakými potížemi může pomoci?

Pro upřesnění uvádím, že v případě kryosauny mluvíme o válcovité kabině, kde je dno elektricky posouváno směrem vzhůru tak, že hlava pacienta je vždy výše než místo aplikace chladu. Oproti tomu polarium je zjednodušeně řešeno menší místnost, kde může být více lidí.

Kryoterapie patří mezi moderní rehabilitačně-léčebné procedury a má vliv na širokou paletu obtíží. Je-li použita místně, slouží především na lokální revmatologické a kožní nálezy. Mráz lze přesně zacílit na poškozenou část těla a redukovat např. zánět nebo otok. Pokud člověk podstoupí kúru celého těla, chlad pomáhá všude tam, kam se dostane a regeneruje ho.  Působení mrazu trvá pouze několik minut, většinou cca 2-3. Teplota, přesněji řečeno mráz, který vás bude obklopovat, se pohybuje mezi  -110°C a -160°C. Přirozeně vás napadá, jak je možné, že taková zima člověku neublíží. Stojí za tím to, že jste obklopeni vzduchem, který byl předtím zbaven vlhkosti a je tedy suchý.  Prudkým ochlazení m povrchu těla nedojde ke snížení teploty uvnitř.

Kúru podstupujete v bavlněném prádle, ponožkách, rukavicích a botách. Do polaria musíte mít ještě  roušku, čelenku a tričko. Odložit musíte všechny kovy a před vstupem z těla otřít všechnu vlhkost v záhybech, např podpaží atd.

Když je tělo na povrchu ochlazováno mimořádně nízkou teplotou, reaguje mobilizací. Dochází k prokrvení pokožky, odplavování škodlivin a nastartování metabolismu. Nezanedbatelný vliv má kryoterapie také na vyplavování hormonů štěstí, imunitní systém, hojivé procesy a tlumení bolesti.

Mezi další pozitivní dopady kryoterapie se řadí snížení svalového napětí a zvýšení rozsahu pohybu nemocných kloubů. Pomáhá při artritidě, osteoporóze, Bechtěrevově chorobě, dně, chronické spodylitidě krční páteře, lupénce, ekzému, zánětech svalů a šlach. Velkou pomoc zastává při léčbě pooperačních a poúrazových stavů. Nápomocná je také při depresivních a úzkostných stavech, nespavosti, migréně či jako jeden z pomocníků k odbourávání celulitidy. Léčbu chladem podstupují i sportovci a zdraví jedinci a to jako rehabilitaci a pro zvýšení výkonnosti.

Přečtěte si také:

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.