Na bolesti a zimní chmury platí lázně


Léčivé přírodní prameny si doma do vany nenapustíte. V lázních ROYAL SPA tečou prameny s antistresovými účinky.

O tom, že nemoci duše a těla spolu často souvisí, je již nezpochybnitelné. Bolesti zad jsou přitom přímo učebnicovým příkladem. Uvádí se, že až čtyřicet procent z nich má příčinu právě v psychice – ve stresu a celkové nepohodě. Nemocní chodí do ordinací, jednomu odborníkovi si stěžují na bolesti, druhému na ztrátu energie a malátnost. Anebo nedělají vůbec nic. Přitom zbraně existují: jednou z nich jsou léčebně relaxační pobyty v lázních.

Nestačilo by více se pohybovat a vzít si týden dovolené? Inu, možná ano, ale… „Doma se o sebe musíte postarat sami, zatímco v lázních o vás pečuje kvalifikovaný zdravotní personál. Například reflexní masáž může dělat jen vysokoškolsky vzdělaný fyzioterapeut. A hlavně – ve své koupelně si nenapustíte vanu s přírodním léčivým zdrojem. Těch uznaných lázeňských míst s přírodními léčivými zdroji je v České republice asi jen třicet a účinky těchto léčivých zdrojů je možné přímo využívat pouze ve vybraných léčebných lázeňských zařízeních,“ konstatoval Martin Plachý, ředitel sítě lázeňských a  wellness hotelů ROYAL SPA. Navíc na dovolenou, jejímž cílem je regenerace životních sil, přece nejezdíme mimo domov samoúčelně. Je prokázáno, že doma, kde to známe, si neodpočineme tolik, jako v prostředí, které je na relaxaci speciálně vytvořeno. Léčebný efekt lázeňského pobytu se podle lékařů dostavuje zhruba po čtrnácti dnech aktivní péče.

Voda neslouží jen k mytí a pití
Už více než před sto lety proslul Sebestian Kneipp koupelemi a vodoléčbou. Farář s Wörishofenu ovládal více než sto nejrůznějších vodních procedur. Dnešní lázeňství je za pomoci moderních poznatků dovedlo k dokonalosti. S čím se například můžete v souvislosti s léčbou pohybového ústrojí a relaxací setkat v lázeňských hotelech ROYAL SPA? Koupel v přírodní minerální vodě bohaté na kysličník uhličitý zlepšuje prokrvení podkoží a vnitřních orgánů. Při problémech s pohybovým aparátem pak účinek zvýší přísady bylinkových olejů, ovsa a extraktu z rašeliny. Pro uvolnění svalového a psychického napětí je vhodná perličková koupel. Jedinečným pramenem využívaným v minerálních koupelích v Mariánských Lázních je vývěr Mariina plynu, Relaxační a antistresové účinky má zase Balbínův pramen s vysokým obsahem CO2. Koupele v sirné léčivé minerální vodě přispívají k relaxaci svalstva, ohebnosti kloubů a uvolňuje spasticitu končetin.
 

Odpočinek naladěný podle přání

Koupele však nejsou vším. „Každé naše lázeňské zařízení nabízí zhruba padesát procedur, wellness hotely dvacet až třicet. Patří k nim nejrůznější typy masáží, zábalů, elektroléčba… K tomu přidejte možnost konzultací s lékařem, nutriční poradenství, odpočinek a spánek kdykoli se vám zamane. To je relaxace, která má podle mne smysl,“ zhodnotil Martin Plachý, „Zřejmě proto jsou také tolik oblíbeny například u vytížených manažerů antistresové či preventivní programy,“ dodal.
Lze ale vůbec poznat, že stres v našem organismu stoupá nad hranici, která si žádá nezbytnou dovolenou? Podle psychologů existuje řada příznaků, které už mohou být varováním a vážným podnětem k tomu naplánovat lázně. Patří mezi ně již zmíněné bolesti zad, ale také poruchy spánku, změny chuti k jídlu, úzkostné stavy jako strach či obavy a také horší soustředění.

Kde najdete ROYAL SPA?
Luhačovice: Lázeňské hotely MIRAMARE, VILA ANTOANETA, VILA VALAŠKA
Na území města vyvěrá 14 minerálních pramenů hydrouhličitano-chloridosodných kyselek a jeden sirný. Lázně se specializují především na léčbu horních a dolních cest dýchacích, trávicího ústrojí, poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí (diabetes, obezita), onemocnění pohybového ústrojí, periferních cév a nervů a onkologických nemocí v remisi. Lázeňský hotel Miramare využívá přímo v domě léčebný pramen Jaroslava, k pitné kúře slouží pramen sv. Josefa nacházející se přímo u Miramare.
 

Mariánské Lázně: Lázeňský hotel ROYAL

V Mariánských Lázních se nachází zhruba 40 léčivých pramenů s různorodým složením. Lázně se soustředí hlavně na léčbu poruch látkové výměny, horních a dolních cest dýchacích, pohybového ústrojí, periferních cév a nervů, urologických onemocnění a onkologických chorob v remisi. V lázeňském hotelu Royal se k léčbě využívá Balbínův pramen.
 

Ostrožská Nová Ves: Sirnaté Lázně Ostrožská Nová Ves

Minerální voda je získávána z několika vrtů za hlavní lázeňskou budovou. Voda je bohatá na vápník, sodík, hořčík, draslík a železo a především sírany. Zdejší prameny jsou nejsilnější sirnaté léčivé zdroje v České republice. Zdejší péče je orientována především na onemocnění pohybového aparátu, stavy po úrazech a totální endoprotéze a kožní choroby, jakou jsou lupenka, akné a ekzémy.
 

Velké Losiny: Termální lázně Velké Losiny, Wellness Hotel DIANA

Lázně využívají unikátní termální minerální sirné prameny, které vyvěrají z hloubky více než 1 km při teplotě kolem 37 stupňů Celsia. Prameny se používají především ke koupelím a vodním rehabilitacím, pramen Karel je pitný a obsahuje nejrůznější kationty, nejvíce vápník, sodík, hořčík, draslík a železo. Péče je věnována zejména onemocněním pohybového a dýchacího ústrojí a neurologickým problémům.

Rožnov pod Radhoštěm: Wellness resort Energetic
Už samo označení hotelu prozrazuje, že v něm stejně jako i v dalších wellness hotelech ROYAL SPA blahodárné prameny nenajdete. Lázně lázněmi dělá totiž právě přírodní léčivý zdroj a seznam lázeňských míst je jasně definován vyhláškou ministerstva zdravotnictví. Zde si naopak můžete užít báječnou relaxaci, odpočinek a čerstvý vzduch. I tak nelze opomenout, že Rožnov pod Radhoštem býval v minulosti lázeňským místem a ve městě se nachází několik léčivých pramenů, které na opětovné využití už dlouho čekají.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.