Mladší muž starší žena

14.04.2013 | Sex a vztahy

Zatímco na vztah staršího muže a mladší ženy je považován takřka za společenský konsenzus, když spolu chodí, anebo dokonce žije mladší muž a starší žena, většina lidí nad jejich vztahem zvedá obočí. Donedávna byla vina připisována Oidipově komplexu, podle současné psychologie tomu tak však být vůbec nemusí.

Neobvyklý vztah?
Vztah mladšího muže se starší ženou je i v naší uvolněné demokratické společnosti nezřídka nahlížen jako nepatřičný nebo přinejmenším nepřiměřený. Největším trnem v oku je vztah mladší muž starší žena pochopitelně pro matku mladšího muže. Jenže byla to právě ona, kdo byl ještě donedávna považován za hlavního viníka. Jistě jste už slyšeli o Oidipově komplexu, když muž dostával od své matky v dětství málo lásky, má potřebu kompenzace v dospělém věku, a hledá si proto partnerku, která mu tento deficit vynahradí.   
 
Co protějšky přitahuje
Současná psychologie má však pro vztah mladší muž starší žena i jiné vysvětlení. Emancipace. Moderní ženy nejenže mají možnost využít plastických operací, botoxu a dalších omlazujících ošetření, ale také chtějí být oni těmi, kdo ve vztahu rozhoduje, což by jim ve vztahu se starším zkušenějším a zpravidla majetnějším partnerem neprošlo. Co naopak přitahuje mladší muže na starších ženách, to je jejich mentální a sexuální vyzrálost.  Čtyřicetiletá žena na rozdíl od dvacetileté ví přesně, co chce. A to mají muži rádi.      

Úskalí vztahu
Problémy ve vztahu přicházejí nejčastěji, jak jinak, v případě dlouhodobého soužití. Velkým úskalím jsou děti, které starší žena buď nechce, anebo již nemůže porodit. Dalším nepřítelem bývá kromě tlaku okolí čas. Když je muži 30 a ženě přes 40, mohou si dobře rozumět, za deset let tomu už může být jinak, a to především pro rozdílné zájmy obou partnerů. To alespoň tvrdí odborníci a dokazuje to i statistika. Pokud ale žijete ve vztahu mladší muž starší žena a klape Vám to, rozhodně si nenechte pokazit své soužití názory odborníků nebo statistikou.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.