Muži a ženy se dívají na svět jinýma očima. A to doslova

24.09.2012 | Děti a rodina | Sex a vztahy

Položili jste si někdy otázku, proč muži často nedovedou barevně sladit své oblečení a ženy nestíhají sledovat počítačové hry? Příčinou je odlišný způsob vidění obou pohlaví.

Podle odborníků dovedou ženy lépe rozlišovat jemné rozdíly mezi barvami, zatímco silnější polovička lidstva je lépe schopna sledovat rychle se pohybující předměty.

Profesor Israel Abramov a jeho tým z Newyorské univerzity zkoumali zrak studentů, kterým bylo okolo šestnácti let.

Ukázalo se, že pro chlapce bylo náročnější najít drobné rozdíly mezi barvami ve středu vizuálního spektra, například u modro-zelené nebo zeleno-modré. Každé pohlaví také vnímá jednotlivé barvy trochu jinak.
"V nejviditelnější části spektra potřebují muži mírně delší vlnovou délku než ženy, aby se s nimi shodli na odstínu," uvádějí autoři v publikaci Biology of Sex Differences.
Například při pohledu na stejnou vázu v tyrkysové barvě ji bude muž vnímat jako modřejší než žena. Podle Abramova spočívá příčina v různých hladinách hormonu testosteronu u obou pohlaví.

To by mohlo vysvětlovat i skutečnost, že muži dovedou lépe vnímat drobné detaily a rychle se pohybující předměty.
"Testosteron ovlivňuje vývoj zrakového centra už během vývoje plodu. To hraje později hlavní roli v rozdílném vnímání u mužů a žen," tvrdí Abramov.
Podle evolučních biologů vznikly rozdíly v průběhu tisícileté sběračko-lovecké historie našich předků.

Pro muže bylo výhodnější, když dokázali rozeznat pohybující se zvíře coby potenciální oběd, zatímco ženy musely dobře rozeznávat jednotlivé plody a rostliny, které by byly k snědku.

Foto: Pixmac.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.