Jak zvolit správný rozměr matrace


Výběr postele je něco, co děláme párkrát za život, o to pečlivěji je třeba vybírat.

Upřednostnit bychom měli běžné, standardní rozměry roštů a matrací. To nám může ušetřit hodně peněz, neboť není sice problém sehnat matraci na míru, ale vždy si budeme muset připlatit – někdy i desítky procent. Ložnice, nebo alespoň kout na spaní, kuchyň a koupelna. Tři místnosti, bez kterých se naše bydlení nejspíše neobejde. Spánek a jídlo k našemu životu bezpodmínečně patří a jejich kvalita zásadně ovlivňuje kvalitu celého našeho života. O tom, jak se budeme stravovat, už naštěstí hodně lidí přemýšlí a potraviny pečlivě vybírá. V porovnání s tím však mnohem méně z nás dbá na pečlivý výběr matrace. Je to s podivem, protože i investice do kvalitní matrace je sice poměrně vysokou položkou, ale v propočtu na dobu, jakou na ní strávíme, je v porovnání s platbami za potraviny částkou téměř zanedbatelnou.

rost postele

Jaký rozměr?

Kromě úvah, jak tvrdou matraci chcete a z jakého materiálu, se zamyslete také nad vhodnou šíří, samozřejmě pokud nemáme rozměry už dané velikostí postele. Většina z nás se „poskládá“ na jeden z klasických rozměrů, které jsou 90x200 cm pro jednolůžko a 160x200 cm nebo 180x200 cm pro manželskou postel. Mezi standardní rozměry se řadí i velikost matrace 140x200 cm, která je vhodná a velmi komfortní pro jednu osobu, anebo může příležitostně dobře posloužit i dvěma lidem, například v pokoji pro hosty. Klasické velikosti mívají prodejny většinou skladem, takže na ně nemusíte čekat, a navíc za atypické rozměry musíte většinou připlácet.

Základní rozměr matrace 90x200 cm je u nás asi nejrozšířenějším typem a pro standardní postavy je zcela vyhovující. V počtu dvou kusů se používá i do manželských postelí. Pozor ale, aby tak mezi matracemi nevznikla nepříjemná mezera. Pokud se s partnerem shodnete na tvrdosti matrace, je lepší do manželské postele zakoupit rovnou jednu matraci 180x200 cm. Tato oblíbená velikost je pro pohodlný spánek partnerů naprosto luxusní. Řešíte-li nedostatek prostoru, můžete zvolit matraci 160x200 cm. Jestliže nejste širší postavy nebo vás každou noc v posteli nenavštěvují vaši potomci, vyspíte se na takto široké posteli zcela pohodlně.

sedmizonova matrace trilux

Kromě zmíněných standardních rozměrů lze volit například i z rozměrů 80x180 cm a 80x190 cm, což jsou velikosti postele zejména pro starší děti, 80x200 cm určené do malých prostor a pro drobnější postavy, 100x200 cm, které volí ti, kteří u jednolůžka ocení pár centimetrů navíc, a 120x200 cm, což je ideální rozměr například pro náctileté, kteří tráví v posteli čas nejen spánkem, ale i jídlem, učením a hlavně surfováním na internetu. Dostatek místa na tablet, telefon, nabíječku, talířek a hrnek určitě ocení.

Vaše pokožka nemusí být po ránu celá pomačkaná

Z materiálů jsou momentálně nejoblíbenější tzv. líné pěny. Správnější název je paměťová pěna, líná totiž není ani trošku – při každém vašem pohybu se se přizpůsobuje vašemu tělu, čímž dochází k optimálnímu rozložení váhy. Zároveň mantrace stabilizuje vaše tělo v dané poloze. Při změně polohy se celý proces opakuje. Matrace tak pomáhá k lepšímu prokrvení pokožky, což se projeví jejím lepším vzhledem a navíc se člověk ráno cítí více odpočatý.

sedmizonova zdravotní matrace

Když už máte promyšlený rozměr i složení, zbývá vybrat výrobce. Kdo více důvěřuje českému zboží, může navštívit e-shop pro Vaše zdravé spaní společnosti Matrimex, která kromě tohoto internetového obchodu provozuje i kamennou prodejnu v Plzni. Matrimex matrace nejen prodává, ale podílí se také na jejich vývoji a spolupracuje s předními českými výrobci. Ve své firemní prodejně má k vyzkoušení 25 typů matrací, nabídka v internetovém obchodě je samozřejmě ještě mnohem širší.

Každý z nás touží vypadat svěže a mladě. Věřte, že s kvalitním spánkem to půjde mnohem snadněji.

logo Matrimex

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.