Jak si správně vybrat kompresní punčochy


Máme tu konečně období, kdy začneme ze šatníku vytahovat svoje oblíbené sukně a šaty. Nožky začneme oblékat do nejrůznějších punčoch. Řešíte-li problém s natékáním nohou nebo pokud vás trápí pocit těžkých nohou či máte křečové žíly, je vhodné používat kompresní punčochy.

V dnešní době můžete skloubit eleganci a zdraví dohromady. Již dávno neznamená, že se nohy oblečené do zdravotnických punčoch schovávají. Moderní punčochy se vám postarají o zážitek. Díky vysoké kvalitě provedení jsou pevné a udržují si svůj vzhled dlouho. Kompresní punčochy působí proti zdravotním neduhům, přesto jsou na pohled i na omak velmi příjemné. Vybrat si můžete z mnoha barev.

Kompresní punčochy

Jak postupovat při výběru punčoch
Aby punčochy plnily svoji funkci, musíme věnovat dostatek pozornosti výběru správné velikosti. Zvolit si můžete punčochové kalhoty, případně stehenní či lýtkové punčochy. Ať už si vyberete jakékoliv, použijte rozměrovou tabulku a porovnejte své míry s touto tabulkou. Nejdůležitější míry jsou obvod nohy nad kotníkem, obvod stehna v nejširším místě a obvod stehna u rozkroku. Pokud váháte mezi dvěma velikostmi, určitě sáhněte po té větší. Počítejte s tím, že kompresní punčochy se poměrně těžko oblékají. Je třeba si na manipulaci s nimi trochu zvyknout. Jestli si přesto nejste jisti výběrem správné velikosti, požádejte o radu prodejce.

Zdravotní účinky punčoch
V případě, že máte jakékoliv projevy žilní nedostatečnosti (jedná se o nejčastější příčinu onemocnění nohou, při které je dlouhodobě narušen návrat žilní krve z dolních končetin do celého těla) - máte pocit těžkých nohou, objevují se otoky, křeče, pocity napětí, bolesti či mravenčení v nohách, doporučujeme vybírat z řady preventivních a podpůrných punčoch. Díky nim předejdete závažnějším komplikacím, které by se jinak mohly objevit. Punčochy mají označení DEN (např. 70 DEN nebo 140 DEN). Čím vyšší číslo, tím jsou punčochy pevnější a méně průhledné.
Pokud váš zdravotní stav vyžaduje vyšší kompresi, vybírejte punčochy II. nebo III. kompresní třídy. O jejich používání je vždy lepší se poradit s ošetřujícím lékařem. Zdravotnické punčochy II. nebo III. komprese jsou určené lidem, kteří mají křečové žíly. Vyšší komprese oblékají také osoby po operaci (sklerotizaci) nebo osoby, u nichž se objevují záněty žil či žilní trombóza.

Kompresní punčochy

Pečujte o své nohy
Díky vašim nohám objevujete krásy světa, věnujte jim proto dostatečnou pozornost. Na zdraví našich nohou působí mnoho aspektů. Dlouhodobé stání nebo sezení jim neprospívá. Kdykoliv je to jen trochu možné, zvyšte pozici svých dolních končetin – dejte si zkrátka nohy na stůl. Po dlouhém dni si dopřejte střídavě studenou a teplou sprchu, ať nohy pořádně prokrvíte. Výborným pomocníkem v boji proti bolestem nohou je také procvičování, kterému se jednoduše a výstižně říká tzv. „pata - špička“. Samozřejmostí by měla být kvalitní pohodlná obuv. Přes den nezapomínejte na používání kompresních punčoch. Ukažte v tomto teplejším období roku svoje nohy zdravé a krásné.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.