Infarkt je nebezpečnější, když udeří ráno


Lidé, u kterých nastane srdeční příhoda ráno, mají horší vyhlídky než ti, které postihne v jiné denní době. Potvrzuje to poslední studie španělských odborníků.

Infarkty, které se přihodí mezi šestou hodinou ranní a polednem, poškozují větší část srdečního svalu.

Podle expertů je pravděpodobnou příčinou přirozený lidský spánkový cyklus. Lékaři už například vědí, že k srdečním příhodám dochází prokazatelně častěji právě po probuzení.

Výsledky nového výzkumu prováděného ve Španělsku byly zveřejněny v odborném časopise Heart Journal.

Tým doktora Borji Ibaneze analyzoval údaje 811 pacientů s jedním konkrétním typem srdečního selhání. K tomu dochází, pokud je zásobování srdečního svalu krví přerušeno na delší dobu.

Respondenti byli rozděleni do čtyř skupin podle toho, ve kterou denní dobu u nich infarkt nastal. Ukázalo se, že průběh nemoci byl nejvážnější ve skupině těch, které postihla ráno a dopoledne.

Tito lidé měli v krvi vyšší hladinu enzymu, jenž je ukazatelem odumírající srdeční tkáně, než ti, které infarkt zasáhl večer. Podle tohoto ukazatele činil rozdíl v průměru až pětinu.

Kardiologická sestra Judy O´Sullivanová z britské společnosti British Heart Foundationton k tomu říká:
"Studie nám poskytuje zajímavý pohled na souvislost mezi denní dobou a míře následného poškození srdečního svalu."

Dodává ale, že konečné závěry bude možné vyslovit až na základě dalšího bádání.
"Bez ohledu na to, kdy k srdeční příhodě dojde, závisí stupeň poničení tkáně na rychlosti, s jakou se nemocnému dostane odborné péče," upozorňuje O´Sullivanová.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Celebrity, Diskuze pro ženy

Zdroj: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.