Dolinová:
Ženy jsou psychicky mnohem silnější, než chlapi!

01.07.2012 | Revue

Herečka, zpěvačka a moderátorka Míša Dolinová se stala kmotrou nové knihy autorek Magdaleny Čáslavské a Simony Votyové Nedávejte do hrobu motýla živého.

Jde o smutně optimistické dílko o rodičích starajících se o autistické dítě.

Kniha je výběrem 37 autentických zpovědí, rodičovských pohledů a zkušeností s touto vrozenou vývojovou poruchou sociálního a emočního vývoje a komunikace.
"Já ve svém okolí nikoho neznám, kdo by vychovával takové dítě, ale osobní zkušenost přesto mám. Před třemi lety jsem týden docházela za autistickými dětmi do jednoho pražského stacionáře. Na vlastní oči a uši jsem zjistila, že ani velcí ani malí to nemají v souboji s touhle nevyléčitelnou diagnózou rozhodně jednoduché. Proto jsem tady jako kmotra, proto se snažím pomoci téhle knížce mezi lidi. Vždyť podle odhadů každé sté dítě se s tímto postižením narodí. A rad a zkušeností není nikdy dost," řekla Míša.

Když si vzpomene na ten týden před třemi lety, neubrání se dalšímu pocitu, který silnější polovinu lidstva rozhodně nešlechtí.
"Víte, zjistila jsem ještě jednu věc. Ženy jsou v případě téhle nemoci psychicky mnohem silnější, než chlapi. S těmi dětmi chodily do stacionáře jen matky. Proč? Otcové prostě nebyli k mání. Zvolili totiž tu nejjednodušší cestu. Hodili veškerou starost a péči o autistické dítě na manželku a rodinu opustili. A to se nedá odpustit," dodala Dolinová.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.