Citové vydírání a jak se nestát jeho obětí

15.08.2011 | Sex a vztahy

Přestože se domníváte, že jste silná osobnost, můžete se velmi snadno stát obětí citového vydírání. Citově vydírat Vás může prakticky kdokoli, koho máte rádi. Váš partner, Vaše dítě, anebo vlastní rodiče.

Pozor na vyděrače
Citové vydírání začíná velmi nenápadně. Vyděrač testuje, co všechno si může dovolit. Když mu jednou povolíte, bude zkoušet, kam až může zajít. Pokud se nechcete stát obětí citového vydírání kýmkoli z Vašich blízkých, potřebujete k tomu dvě věci. Zaprvé zdravou dávku asertivity. Zadruhé schopnost rozpoznat, že se s Vámi někdo pokouší tímto způsobem manipulovat. Klasické vydírací věty jsou například tyto:
1. „Když se mnou nepojedeš, budu si myslet, že mě už nemiluješ.“praví Váš partner.
2. „Mami, ty mi to nekoupíš? Ty mě ale vůbec nemáš ráda.“řekne Vám Vaše dítě.
3. „Stejně už tady dlouho nebudu.“pronese stárnoucí rodič, jehož prosbu odmítnete.
Pokud podobné věty často slýcháte a jednáte pod jejich vlivem, zbystřete pozornost. S největší pravděpodobností jste se octli v roli vydíraného.   
 
Na vyděrače se musí tvrdě
Pokud jste si uvědomili, že Vás někdo citově vydírá, logicky si kladete otázku, co s tím. Jak zařídit, aby se vlk nažral a koza zůstala celá? Jak zařídit, aby Vás druhý nepřestal mít rád, a Vy jste se přitom nemuseli nechat nadále citově vydírat? Na vyděrače se musí tvrdě. Fakt, že ho máte rádi, není žádná polehčující okolnost. Jednejte vždy korektně, buďte na druhého milí, ale přitom si zachovejte svou tvář. Jak tedy reagovat na tři výše uvedené vydírající argumenty?
1.„Myslím, že naši lásku nemůže ohrozit rozhodnutí, zda někdo z nás někam pojede, nebo ne.“
2.„Mám tě ráda, ale pokud mě budeš vydírat, tak svůj vztah k tobě přehodnotím.“ 
3.„Ale maminko, ty tady budeš ještě hodně dlouho. A to je dobře, protože tě máme moc rádi.“     

Přečtěte si také:

Foto: Agoodhusband.net

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.