Tajemství chuti šampaňského odhaleno

7.10.2009 | Gastronomie

Charakteristickou chuť šampaňskému dávají bublinky, zjistili francouští vědci.

Dospěli také k závěru, že sklenky, které podporují tvorbu bublinek, ještě zlepší zážitek z pití šumivého vína.

"V bublinkách je až třicetkrát více chemikálií zvýrazňujících chuť, než ve zbytku nápoje. Tento objev prý zcela mění naše znalosti ohledně role bublinek, vysvětluje Dr. Jamie Goode, britský expert na víno.
"Dřív jsme si mysleli, že oxid uhličitý v bublinkách jen dodává vínu kyselou příchuť a trochu šimrá na jazyku. Tato studie ale prokázala, že bublinky jsou mnohem důležitější," tvrdí expert.

I užívání vysokých a úzkých skleniček k pití šumivého vína je proto nejen otázkou etikety.
"Sklenky, v nichž vzniká víc bublinek, dávají šumivému vínu lepší chuť. Na dně správné sklenky na šampaňské se dává kousek hrubého skla. To povzbuzuje tvorbu bublinek," dodává Dr. Goode.

Autorem studie je Dr. Liger-Belair a jeho kolega Phillipe Schnitt-Kopplin z Institutu pro ekologickou chemii a molekulární bio-geochemii v Neuherbergu. Zatím studovali pět různých odrůd pravého francouzského šampaňského.

Přečtěte si také:

Recepty na saláty


Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.