Rychlá večeře nemusí být vůbec špatná!

27.02.2010 | Gastronomie

Také Vám na přípravu večeře nezbývá příliš mnoho času a trpíte výčitkami svědomí, že šidíte svou rodinu? Nebo ten čas naopak obětujete, a pak Vám chybí jinde? Buďte chytrá a usnadněte si život! Využijte naše osvědčené fígle!

Rychlá večeře:

Hospodařte s časem!

Moderní žena 21. století často zvládá zaměstnání, výchovu dětí, stejně jako péči o svého životního partnera a společný domov. K tomu všemu chce ještě dobře vypadat a mít trochu času na své koníčky! Protože den má pouze dvacet čtyři hodin, z nichž by jich měl člověk ještě šest až osm prospat, vyplatí se znát dobré triky, které člověku pomohou hospodárně nakládat s časem. Tipy na rychlou večeři do množiny těchto triků bezesporu patří, nemyslíte? Takže, milé dámy, tady Vám je servírujeme! 

Strategické zásoby
Základem rychlého kuchtění je vytvoření strategických zásob. Stačí jeden promyšlený nákup, trocha fantazie a celý měsíc se nemusíte o nic starat. Jaké konkrétní potraviny byste měly nakoupit a uložit do Vaší spíže a mrazáku? Každá zkušená hospodyně, jakož i starý mládenec, který se o sebe dokáže postarat, Vám doporučí následující skladbu surovin:

1. Potraviny, které patří do spíže: sůl, cukr, sojová omáčka, worchester, hořčice, kečup, sardinky, těstoviny, olej, hladká mouka, pepř, balíček sušenek a baget určených k rozpékání, česnek, konzerva fazolí.
2. Potraviny, které schováte do mrazáku: sáček mražené zeleniny, zbylé knedlíky, případně pečivo, hranolky.
3. Potraviny, které by měly být běžnou součástí chladničky: vejce, máslo, kyselé okurky, cibule

Jistě už Vám Vaše vlastní fantazie napovídá, co všechno lze z těchto surovin uvařit: topinky s česnekem a vejci, knedlíky s vajíčkem, nejrůznější omelety se zeleninou, fazolovou polévku s česnekovými bagetami, fazole s párkem, smaženky, několik variací těstovin, a to ještě není zdaleka všechno! 

Nejen párky, špagety a vajíčka
Strategické zásoby by se neměly omezovat pouze na krabičku sardinek s balíčkem špaget ve špajzu, vajíčka v lednici a párky v mrazáku. Pro zpestření si tato klasická rychlojídla připravit můžete, ale pořád se to přeci jíst nedá! Proto Vám poradíme, z čeho všeho se dá rychle uvařit zdravá, rychlá a chutná večeře!

Do polic s Vašimi strategickými zásobami si ještě přidejte suroviny, jako je například instantní kuskus nebo červená čočka. Do chladničky pak třeba brokolici a trvanlivé sýry. Po návratu ze zaměstnání k tomu pak přidáte menší nákup, a můžete se směle pustit do díla. Zde je vzorový jídelníček na pracovní týden:

Pondělí: červená čočka nebo předvařený hrách (připravíte za deset minut, nemusí se namáčet) s uzeninou (celkový čas přípravy: 20 minut)Úterý: zapečená brokolice se sýrem (čas přípravy: 40 minut)
Středa: hustá zeleninová polévka s opečeným chlebem (doba přípravy: 30 minut)
Čtvrtek: těstoviny s  mozzarelou a rajčaty (doba přípravy: 30 minut) 
Pátek: kuřecí plátek s broskví a hranolky pečené v troubě (doba přípravy: 25 minut)
(Sobota a neděle: tyto sympatické dny se do pracovního týdne nepočítají, a tak si buď uvaříte něco složitějšího, anebo vyrazíte do Vaší oblíbené restaurace.) 

Přínos pro celou rodinu
Jsme si jisti, že pokud budete používat svou fantazii, přijdete na mnohem zajímavější druhy jídel než my. Je známo, že základem těch nejlepších receptů je hlad a poloprázdná spíž. 

Malé upozornění na závěr: 
Tím, že zkrátíte čas připravované večeře, Vaši rodinu rozhodně neošidíte, ba právě naopak. To, že budete spokojenější, méně unavená a budete mít více času, věnovat se dětem i partnerovi, bude velkým přínosem pro všechny! 

A zde je trocha inspirace:

Zelenina s kuskusem 
Pro 4 osoby potřebujeme: ½ balíčku instantního kuskusu, ½ sáčku mražené zeleniny (třeba WOK Thai nebo Chinese mix) 2 lžíce oleje, sůl, sekaná petrželka a máslo na dochucení.
Příprava: přivedeme k varu cca 400 ml horké vody, přidáme 2 lžíce oleje a sůl. Přisypeme kuskus. Na mírném plameni pod pokličkou a za občasného míchání 3-5 minut povaříme. Poté odstavíme, vmícháme mraženou zeleninu a necháme dojít. Ozdobíme lžící másla a sekanou petrželkou. Podáváme s thajskou sweet chilli omáčkou.

Mrkvové nudle s kuřecím masem
Pro 4 osoby potřebujeme: 1 balíček instantních nudlí, 300g kuřecího masa, 1 cibule, ½ balíčku solených arašídů, špetka grilovacího koření, 3 lžíce oleje.
Příprava: Cibuli nakrájíme na jemno, maso na nudličky a osmahneme na rozpáleném oleji. Mezitím si v hrnci připravíme dle návodu instantní nudle. Masovou směs dochutíme grilovacím kořením, podlijeme trochou vody a nakonec přidáme solené arašídy. Nudle slijeme a smícháme s masovou směsí. Ihned podáváme.

Přečtěte si také: 

Recepty na saláty

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.