Indický zubař vyléčil slona z bolesti klu pryskyřicí

02.12.2010 | Revue

TRICHUR - Zubařům z indického státu Kerala se podařilo opravit prasklý kel slona. Jde o první zubařskou operaci tohoto typu.

Zákrok provedli na Devidasanovi, sedmadvacetiletém slonovi, kterého pět let trápila půl metru dlouhá a čtyři centimetry hluboká prasklina klu. K opravě defektu užili 47 balení speciální pryskyřice.

Devidasana nebylo nutné na dva a půl hodiny trvající zákrok nijak uspávat. Zubař Dr. Pradeep, který celou operaci řídil, řekl, že slon celou dobu plně spolupracoval. Když prý měl zákrok za sebou, vypadal "o dost spokojenější".

Doktor Pradeep se těžce pracujícímu slonovi rozhodl pomoci, když si uvědomil, že by se jeho problém dal řešit stejně jako prasklé zuby u lidí. Problémem byla jen velikost praskliny.

"Byl to opravdu ohromný úkol, protože jsme museli najít speciální nástroje a upravit je. Hlavní rozdíl mezi touto operací a podobným zákrokem u lidí byl hlavně v tom, že jsme neměli k dispozici rentgenové snímky. Žádná z našich mobilních jednotek totiž nebyla tak velká, aby stačila na slona," dodal zubař.

Prasklý kel ohrožoval slonovo zdraví. Existovalo totiž nebezpečí, že by se do něj se špínou zanesla infekce, a ta by mohla být velmi nebezpečná. Doktor Pradeep přiznává, že není jasné, jak dlouho oprava vydrží: záleží na tom, jak rychle kel poroste.

Majitel Devidasana byl možností operace nadšen, protože dokud měl jeho slon takto viditelnou vadu na kráse, nemohl být užíván během hinduistických svátků.

Teď se prý o hodně šťastnější slon už plně zotavil a zavítal na řadu oslav po celém státě Kerala.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Bydlení, Volný čas

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.