Bělení zubů


Zářivý úsměv a zdravě vypadající zuby jsou pro širokou veřejnost stále žádanějším aspektem osobní kultury. V západních zemích Evropy, kde se v posledních letech enormně zvýšil zájem o zubní bělící prostředky, se stal zářivý úsměv naprostou samozřejmostí a příčinou úspěchů v osobním životě i v zaměstnání.

"Spousta lidí si myslí, že bělení je pro zuby škodlivé. Koncentrace účinné látky používané při domácím bělení je nižší než u jiných metod, a tím je tento postup výrazně šetrnější vůči zubní sklovině. Před zahájením celého procesu bělení je však doporučováno navštívit ordinaci stomatologa a dentální hygienistky pro stanovení přesného postupu" říká MUDr. Jan Procházka z ERPET MEDICAL CENTRA.

Asi před 40 lety byla objevena nová metoda bělení zubů s účinnou látkou karbamid peroxid. Látka prostupuje do struktury zubu a odbarvuje pigmenty v ní usazené. Zubní sklovina zůstává nepoškozena. Koncentrace látky karbamid peroxid se liší dle způsobu použití. V případě domácího bělení se používá koncentrace 10%, tato koncentrace však roste v případě ordinačního bělení, kde je zapotřebí dosáhnout výsledků v co nejkratším čase. Ve stomatologických ordinacích se běžně používá k bělení zubů karbamid peroxid v koncentracích 16, 22 až 35%.

Bělící zubní pasty zuby nevybělí, pouze mechanicky působí na zubní sklovinu a odstraňují usazeniny. Princip bělení zubů u bělících zubních past je založen na částicích vápence nebo perlitu, které zuby pouze obrušují. Navíc i při čištění zubů totiž dochází k usazování pigmentů. Dalším druhem bělících zubních past jsou ty, které již obsahují karbamid peroxid.

      

Bělící zubní pasty bez obsahu karbamid peroxidu - jedná se o volně prodejné zubní pasty s bělícím účinkem, které navracejí přirozenou barvu zubu, eventuelně odstraňují skvrny na zubech (dle typu 90 – 150 Kč). Obsahují částice perlitu, nebo silice. Jedná se o abrazivní metodu bělení. Pasta jemně obrušuje usazeniny na zubech, ale nedokáže odbarvit pigmenty v zubu usazené. K efektu vybělení zde bohužel nedochází.

Bělící zubní pasty s karbamid peroxidem - Také se jedná o volně prodejné zubní pasty, které však obsahují nízkou koncentraci účinné látky karbamid peroxid. Tyto zubní pasty mohou pomoci při dosažení lepší bělosti v případě častého použití, zpravidla několikrát za den. Zde je zapotřebí velká dávka trpělivosti, než se výsledek dostaví (pastu je třeba používat několik měsíců). Nejčastěji se tyto zubní pasty používají na udržení bělosti zubů po absolvování bělící kůry (viz. níže). Cena se pohybuje mezi 200 až 500 Kč.

Jednorázové bělící proužky - Obsahují účinnou látku karbamid peroxid 10%. Aplikují se nalepením na zuby se snahou o maximální přilnutí k zubu tak, aby efekt vybělení nebyl pouze částečný. Používají se cca. 2x 30 minut denně. (cena 1000 - 1500 Kč)

Bělící tyčinky (pera) - Obsahují účinnou látku karbamid peroxid 5%. Aplikují se nanesením gelu na zuby jako noční kůra. Bělící pera jsou vhodná pro cílené bělení jednoho zubu, nebo celého oblouku. Používají se 1x denně, večer po vyčištění zubů (cena 700 - 1000 Kč)

Bělící sety s pryžovým aplikátorem pro domácí použití (karbamid peroxid 10%-15%) - Domácí bělení představuje nejjednodušší možnou metodu bělení zubů. Bělící sety jsou volně prodejné a lze je zakoupit v každé lékárně či drogerii. Balení obsahuje bělící gel a univerzální pryžové aplikátory. Můžete si však nechat zhotovit aplikátory na míru – přímo u Vašeho stomatologa, který sejme otisk chrupu a poté vyrobí pryžový aplikátor v ordinaci. Zákazník tak dostane hotový aplikátor pasující přímo na jeho čelist a bělící gel ve stříkačce. Cena za aplikátor na jednu čelist se pohybuje kolem 1 500 Kč. Cena za jednu stříkačku bělícího gelu je kolem 400 Kč. Navíc pryžové aplikátory je možné uschovat na pozdější použití a později dokoupit pouze bělící gel a kůru kdykoli zopakovat. Bělící gel se nanese do aplikátoru, který se nasadí na zuby. Tyto gely odbarvují pigmenty usazené v zubu, nepůsobí mechanicky na zubní sklovinu, ale komplexně na celý zub. Po nasazení na zuby gel obklopí rovnoměrně celý chrup a nechá se působit cca. 30 minut. Tento postup se opakuje 2x denně. První viditelné výsledky se dostaví již za několik dní. Poté se pokračuje v bělení dále, kdy maximální výsledky jsou viditelné za cca 2-3 týdny v závislosti na způsobu a frekvenci bělení. Tato metoda umožňuje pacientovi dosažení kvalitních výsledků jako v případě ordinačního bělení, s možností vlastního dohledu nad požadovanou bělostí zubů.

Ordinační bělení - Některé ordinace nabízejí rychlejší způsoby bělení, ve kterých se nanese koncentrovaný peroxid (až 35%) na zub a poté je aktivován pomocí plazma lampy nebo pomocí laseru. Je zde snaha zrychlit bělící proces, avšak je nutné setrvat poměrně dlouho v ordinaci zubního lékaře a z tohoto důvodu se jedná o poměrně drahý způsob bělení (cca 10 000 - 17 000 Kč). 

„Bělení je vhodné pro zdravé zuby, které nemají neléčené zubní kazy, korunky, fazety apod.“ uzavírá MUDr. Jan Procházka, vedoucí lékař ERPET MEDICAL CENTRA.

www.erpetmedical.cz

Přečtěte si také:

Navštivte také: Dekorativní kosmetika, Módní trendy

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.