Jaro a slunce vyvolávají milostné touhy, může za to hormon serotonin

29.03.2012 | Sex a vztahy

Jarní sluníčko a teploty kolem 19 stupňů Celsia vyvolávají erotické touhy. Způsobuje to hormon serotonin, jehož hladina se v lidském organismu znatelně zvyšuje díky sluneční lázni a vlahému vzduchu.

S důkazy přicházejí němečtí vědci, píše server berliner-kurier.de

"Až dosud určoval náš biorytmus spánkový hormon melatonin, což bylo typické pro zimní období s nedostatkem slunečního svitu. Čím déle ovšem na obloze září slunce a čím déle se lidé zdržují venku, tím zřetelněji stoupá v těle produkce serotoninu. A serotonin nám zlepšuje náladu," vysvětluje berlínský psycholog Frank Meiners.

Biopsycholog profesor Peter Walschburger považuje za zásadní stimulant pro touhu po milování vlahý jarní vzduch.
"Párečky na jarním povětří víc flirtují, mají víc sexuálních choutek. Ve vzduchu je totiž přítomna určitá specifická jarní vůně. Rostliny a stromy kolem nás kolem pučí, příroda se probouzí, ptáci cvrlikají. Je to prostě tak - naše nálada se zlepšuje a touha se zvyšuje," tvrdí Walschburger.

Ovšem pozor! Když na oční sítnici dopadají sluneční paprsky, dostávají se hormony v těle "do varu". A to může být nebezpečné. Intenzivní záření totiž dokáže zanítit oči a dokonce i trvale poškodit zrak.

"Jedinou spolehlivou ochranou jsou dobré sluneční brýle zakoupené po konzultaci s očním optikem," podotýká zmíněný server.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Krása a móda, Zdraví a životní styl

Zdroj: Korzo.cz
Foto: Pixmax.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.