Zdravé potraviny:
lepší postava, hezčí pleť, více energie


Zdravé stravování má naštěstí čím dál více příznivců a díky tomu jsou zdravé potraviny stále dostupnější.

Kdo kromě zdravotního aspektu bere ohled i na to, aby potraviny byly lokální, ten se může spolehnout na českou značku REJ.

Víte, co jíte
Značka REJ začala s výrobou perníků, pak se zaměřila na kukuřičné křupky, které jsou vhodné nejen pro batolata a celiaky. Před pár lety začal se společností spolupracovat výživový poradce Petr Havlíček, pod jehož dohledem vznikla řada s logem „Víte, co jíte“. A to je přesně ono – vědět, co skutečně jíme, a podle toho se ve svém stravování svobodně rozhodovat. Obecně platí, že čím kratší a jednodušší složení výrobek má, tím je zdravější: dostatek skutečných surovin (ovoce, zeleniny, oříšků,...) nevyžaduje přidání nadbytečného cukru, soli, dochucovadel nebo barviv.

Jak si vychutnat sladké a slané
Ten, kdo omezil sůl a cukr, moc dobře ví, jak si sladkou a slanou chuť dokáže vychutnat. Naše chuťové pohárky si totiž na tyto chutě při pravidelném a nadměrném zásobování snižují citlivost, takže abyste si pochutnali na slaných chipsech nebo sladké zmrzlině, tělo vyžaduje vyšší a vyšší dávky. Jedinou možností, jak z tohoto kolotoče vystoupit, je dávky postupně omezovat a výrazné chutě sladkého i slaného považovat za vzácnost.

Čištění pleti zevnitř
Kdo bojuje s problematickou pletí, už má nejspíše vyzkoušeno, jaké potraviny mu pleť zhoršují – bývají to právě sladkosti, ale i ostrá, hodně kořeněná jídla, anebo jídla hodně mastná. A také alkohol. Není nutné – ani žádoucí – dát si cíl všechno si odepřít hned teď a natrvalo. Taková předsevzetí dlouho nevydrží, známe to asi všichni. Lepší je držet se osvědčené rady našich předků.

Dobrého pomálu
Přesně toho se značka Rej drží. Málo cukru, málo (nebo vůbec) soli, málo (nebo vůbec) lepku. Zato dostatek celozrnných cereálií, oříšků, semínek, ovoce. Například Sušenky klasy celozrnné jahodové s chia zaženou chuť na sladké, utiší dopolední či odpolední hlad, chia semínka dodají energii a pravá jahodová chuť osvěží. Kdo preferuje slanější chutě, pro toho jsou vhodné slané keksy, třeba žitné s kmínem: opět v balení, kterého je na svačinu tak akorát.

Značka REJ rozšířila svůj sortiment i na suroviny ke zdravému vaření: například celozrnné těstoviny nebo kaše. Novinkou je bambusová vláknina, kterou lze ve vaření i pečení nahradit škrob.

Zlepšení kvality jídelníčku nepotřebují jen ti, kteří se snaží shodit pár kil. Nesmírně důležité je vypěstovat návyky ke zdravému stravování už od dětství. Kdo je nezískal, ten musí v dospělosti zabojovat sám. S potravinami, které jsou nejen zdravé, ale i skvěle chutnají, to jde naštěstí mnohem lépe.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.