Zdravá záda? Je jich jak jehel v kupce sena.

13.01.2013 | Péče o tělo

Téměř každý druhý člověk na světě trpí někdy bolestmi zad. Odborníci dokonce tvrdí, že jen jeden člověk ze sta má opravdu zdravou páteř.

Bolesti zad a pohybového systému jsou nejčastějším důvodem pracovní neschopnosti populace.

Páteř obsahuje sto kloubních spojení a každé z nich může bolet. Proč je otázka, kterou se zabývá mnoho lékařských odborností. A možná právě to je příčinou toho, proč lidí s bolestí zad stále přibývá. „Problém je v tom, že pohled každého specialisty je až příliš zúžen na svou odbornost. A tak se mnohdy dozvíme, že potíže nejsou revmatologického původu, nemají ortopedickou příčinu a neurologové nenajdou žádné dráždění nervových kořenů. Zobrazovací vyšetření, jako CT a RTG, často prokážou pouze běžné nárůstky. Na papíře jsme tedy zdrávi, ale bolesti máme stále,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Vilhelm z Termálních lázní Velké Losiny společnosti ROYAL SPA – www.royalspa.cz.

Odpověď je možná překvapivá. U lidí v produktivním věku jsou totiž příčinou bolestí změny v napětí, délce a funkcích svalů. A se svaly je potíž. „Jejich stav a kondice se totiž nedají příliš dobře vyšetřit zobrazovacími a laboratorními metodami. Lékař je tedy odkázán pouze na svoje smysly a především hmat,“ upřesňuje Tomáš Vilhelm.

Příčinou mohou být změny ve svalech
Za bolesti jsou odpovědné změny v délce, napětí a pružnosti ve svalových vláknech – jejich vinou vznikají ohniska bolesti, tzv. spoušťové body. Příčinou bývá nezdravý pohybový režim, svalová poranění, nedostatek vitamínů B a železa a především dlouhodobý stres. Spoušťové body mohou být příčinou tzv. přenesených bolestí, které se projeví na úplně jiném místě, než vznikly. Často se tedy domníváme, že trpíme bolestmi v oblasti srdce či jiných vnitřních orgánů nebo máme obavy o své ploténky. Spoušťové body nesou také někdy odpovědnost za závratě, bolesti hlavy nebo urologické a gynekologické obtíže.

Jediným řešením v této chvíli je spoušťové body odstranit. „To lze několika způsoby neinvazivní techniky, například o kombinovanou elektroléčbu, strečink, masážní tlakové techniky či léčbu chladem. V poslední době se však stále častěji používá dryneedling, česky metoda suché jehly,“ říká Tomáš Vilhelm. Jde o invazivní techniku, při které lékař pomocí tenkých pružných jehliček napichuje spoušťový bod. Jehlička rozruší nemocná svalová vlákénka bodu, tím se změní v místě vpichu elektrického napětí a uvolnění ztuhlý svalový snopec se uvolní. Poškozená vlákna se potom nahradí vlákny zdravými. Výhodou je zejména cílený, přesný zásah bodu, okamžitý efekt a samozřejmě i to, že jde o materiálně velmi levnou terapii. Po zneškodnění bodu přichází na řadu fyzioterapeut, který se pomocí speciálních svalových technik snaží dosáhnout svalové rovnováhy. Ta je nutná, aby nevznikaly nové spoušťové body.


Medová masáž.

Pohodlným sezením pěkně trpíme
Za bolesti může i to, jak se na svých židlích hrbíme. Kulatěním zad v bederní oblasti tlačíme na meziobratlovou ploténku. Ta má sice pevný chrupavčitý obal, ale její jádro je rosolovité. Při sedu s kulatými zády je vytlačováno dozadu směrem k míše a kořenovým nervům – výsledkem mohou být chronické bolesti zad, výhřez ploténky a nutnost léčby (klid, tlumení bolesti, obstřiky, fyzioterapie či akupunktura) či dokonce operace.

Kulatění zad nás také nutí zvýšenému prohnutí krční páteře a k nepřirozenému předsunutí hlavy. To se pak projevuje bolestmi hlavy v zátylku a zad v okolí lopatek. Organismus se snaží zcela přirozeně bolestivá místa znehybnit. Na páteři se pak tvoří výrůstky, které lze v případě, že utlačují nervy odstranit pouze s lékařskou pomocí. Ovšem kulatá záda se podílejí i na dalších zdravotních potížích – například mohou přispět k bronchitidě a různým zažívacím problémům.
Příčinou bolestí zad může však být i stres, v jehož důsledky jsou napínány svaly – zejména v oblasti šíje (tzv. stresové svaly). Hromadí se v nich kyselina mléčná, což pociťujeme jako bolest.

A samozřejmě nelze zapomenout na ústřel, lumbago neboli houser – většinou se za ním skrývá blokáda v meziobratlových kloubech. Ischias s bolestí vyzařující do nohy má na svědomí často uskřinutí nervu zaviněné vyhřeznutím ploténky. Existuje však i akutní lumbago způsobené nachlazením nebo námahou na podkladě svalových křečí.
Všechny bolesti zad je třeba léčit. U krátkodobých bolestí (netrvají déle než jeden týden) je vhodný klid na lůžku, suché teplé obklady na postižené místo a popřípadě i léky proti bolesti. Můžete aplikovat i lokální nesteroidní antirevmatika ve formě mastí a gelů. Pronikají kůži do postiženého místa rychle a dosahují vysoké koncentrace účinné látky. Jakmile bolesti pominou, mělo by přijít na řadu cvičení zaměřené na posílení svalového korzetu a protažení spasmů. Při dlouhodobých bolestech vždy určuje léčbu lékař. Může jít o jednoduché cviky, ale také o použití podpůrných protetických pomůcek či neurochirurgický výkon.

Pomoci vám může…
…masáž: hluboká masáž svalů zad a šíje snižuje napětí svalů, a tím i zmenšuje bolest. Zlepšuje rovněž prokrvení. Mnoho pacientů se však spokojí s příjemným pocitem uvolnění, který masáž přináší a další formy rehabilitace odmítá. Masáž však ke konečnému odstranění příčiny bolestí zad nestačí. Běžně si také pleteme klasické masáže, které provádí masér vybaven potřebným kurzem s fyzioterapií. Tu smí provádět jen specialista fyzioterapeut a jeho výkon je hrazen z veřejného pojištění.

…vodoléčba: horká koupel a obklady pomáhají svalové relaxaci, studené naopak zmírňují otok a stažení svalstva. Pro tlumení bolesti jsou tedy užitečnější. Voda navíc tělo nadlehčuje a pomáhá tak snazšímu pohybu postižených partií. Nejlepší je samozřejmě využít profesionálních služeb v lázních. Například sirnaté prameny v Lázních Velké Losiny nebo Ostrožské Nové Vsi jsou vhodné ke koupelím, které způsobují změny prokrvení, vytvářejí tepelné mosty a povzbuzují látkovou výměnu, čímž pozitivně ovlivňují stav svalů a tlumí záněty. Podobně působí i rašelina ve formě zábalů nebo koupelí nebo u bolestivých stavů zad podkožní injekce plynu oxidu uhličitého.

… chiropraxe: je účelná tam, kde vinou nesprávného postavení nebo funkce páteře dochází k abnormálním pohybům. Chiropraktici se snaží tyto pohyby napravit pomocí manipulace páteře, mobilizace kloubů a technik manipulace pevných tkání.

Co je rehabilitace?
Podle odborných definic je to léčebná metoda směřující k opětovnému nabytí schopností ztracených v důsledku nemoci nebo úrazu. „Rehabilitace představuje vždy práci týmu lékařů, a to podle povahy postižení v oboru rehabilitační a fyzikální medicíny, fyzioterapeutů, ergoterapeutů, ale i psychologů, a dalších specialistů,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Vilhelm z Termálních lázní Velké Losiny. Proto je velmi složité absolvovat ji ambulantně, tj. mezi pracovními povinnostmi, nákupem a starostí o rodinu. Zato do lázní jedeme už naladěni na to, že se budeme starat jen sami o sebe a nic nás nebude honit. Výhod léčebně rehabilitačních pobytů v lázních je však mnohem více. Absolvujeme přitom více léčebných procedur a navíc denně, nikoli dva až třikrát do týdne. A navíc – rehabilitace je založena na využití přírodního léčivého zdroje, jako jsou minerální voda, rašelina, plyn nebo klima.


Lázeňský hotel Eliška.

Vyzkoušejte Termální lázně Velké Losiny!
TERMÁLNÍ LÁZNĚ Velké Losiny patří mezi nejstarší a nejznámější moravské lázně s dlouholetou tradicí. Příroda dala Velkým Losinám do vínku léčivé termální prameny, které mají blahodárné účinky na pohybový aparát, nervovou soustavu a kožní nemoci. Jejich teplota se pohybuje okolo 36°C a losinská balneoterapie je využívá k léčebným koupelím a k napájení vnitřního i venkovního bazénu. TERMÁLNÍ LÁZNĚ Velké Losiny tvoří komplex 4 budov - hlavní hotel Eliška, Sanatorium Šárka, lázeňská vila Gazárka a lázeňský dům Chaloupka. Součástí Termálních lázních je Wellness hotel Diana, který nabízí profesionální služby stejně jako ostatní hotely sítě ROYAL SPA.

Více na www.royalspa.cz.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.