Zahřejte se v zimě tou správnou peřinou


Roční období a jeho střídání hraje pro mnohé velkou a zásadní roli. Při výběru oblečení, pro plánování dovolené, při změnách nálad a významnou roli hraje rozhodně i při výběru přikrývky. A protože přichází zima, v tomto článku se zaměříme právě na zimní přikrývky. Jaké varianty jsou na výběr a která bude vhodná právě pro vás?

Obecně můžeme říct, že jakákoli přikrývka v gramáži od 300 g/m² výše je plnohodnotně zařazena do kategorie „zimní“. Avšak výběr vhodné zimní přikrývky je velmi individuální, co je správně pro jednoho tak nemusí být pro druhého.

Jakou peřinu vybrat na zimu?

Peřiny se vyrábí v mnoha různých provedeních a z různých materiálů. Některé jsou vhodné po celý rok, jiné naopak oceníte zejména v zimě. Jaké jsou přednosti jednotlivých typů peřin?

● celoroční peřina
Celoroční peřina, která se hodí pro každé roční období je velmi univerzální a praktická. Vyplňuje se náplní 300 g/m² a je vhodná do ložnic s teplotou mezi 19-22 °C. V létě se pod ní nebudete potit a v zimě zase třást zimou. Pokud však zrovna nepatříte mezi otužilce, nebo máte v ložnici přes noc chladno, doporučujeme se poohlédnout po teplejší variantě na zimu.

● zimní hřejivá přikrývka
Zimní přikrývky se vyplňují náplní 400 g/m² a na zimu představují zlatou střední cestu. Tato zimní peřina je vhodná především do ložnic s teplotou pod 19 °C, oceníte ji tak zejména pokud jste zimomřivější.

● extra hřejivá peřina
Přikrývky, které se pyšní extra hřejivostí bývají vyplněné náplní nad 400 g/m², a mnohdy jejich náplň přesahuje i 2 kg/m². Vyrábí se z materiálů s vynikající termoregulací, a pokud toužíte po maximální hřejivosti, doporučujeme sáhnout po zimní přikrývce v DUO variantě. V této peřině jsou totiž svázané k sobě hned dvě hřejivé deky se vzduchovou kapsou, která zajistí dokonalý termoizolační efekt. Extra hřejivé peřiny jsou vhodné pro teplotu v ložnicích od 17 °C níže.

● přikrývka Čtyři roční období
V dnešní době jsou na trhu dostupné i speciální univerzální deky s názvem Čtyři roční období, jaká je jejich přednost? Taková peřina skrývá tři varianty přikrývek v jedné, které můžete libovolně svazovat a rozvazovat. Vyrábí se s gramáží 150 g/m² a 300 g/m², po svázání tedy získáte 450 g/m². První nejlehčí deka je samozřejmě letní, druhou využijete v zimě. A pokud máte v ložnici chladněji, svázáním letní a zimní přikrývky docílíte maximální hřejivosti.

Nepodceňte materiál

Při výběru zimní peřiny máte možnost si zvolit z velkého množství materiálů, jaké jsou jejich přednosti?

První možností je mikropolyester, který je levný, příjemný na omak a dobře odvádí pot, je však o něco méně prodyšný než ostatní materiály.  Silanizované rouno je typem dutého vlákna, v zimním období jistě oceníte, že tento materiál účinně odpuzuje chlad z vnějšího prostředí. Bavlněná peřina je skvěle prodyšná, ale také pevnější na omak a tím pádem bude méně poddajná.

Tencel nebo Lyocell vám poskytne vysoký odvod vlhkosti a velmi dobrou prodyšnost, pokud je přikrývka navíc obohacena o ionty stříbra, zaručí také antialergenní efekt a pomůže vám v boji proti roztočům.

Vybírat můžete také z přírodních materiálů, například z těch obohacených o esenciální oleje. Výborné termoregulační zajistí materiál bamboo, u něj však podobně jako v případě bavlny čekejte horší splývavost (poddajnost) materiálu. Dokonalou termoregulaci vám nabídne také ovčí rouno, které však může být pocitově těžší.

Skvělou volbou na zimu může být i peří, které je lehké, nadýchané a příjemně vás zahřeje. Nemusí však vyhovovat alergikům. Pro maximální komfort v chladné zimní noci se podívejte také na zimní peřinu z kašmírské vlny, která se velmi pružná, velice hřejivá a hebká.

Jaké jsou tedy hlavní faktory, kterými byste se měli při výběru zimní přikrývky řídit?

● teplota ve vaší ložnici (čím nižší, tím lepší)
● preference materiálů (čím hřejivější, tím komfortnější)
● vaše výška kvůli rozměru (čím rozměrnější, tím pohodlnější)
● případně nějaké speciální extra požadavky

Pokud si nejste jisti, která zimní přikrývka bude pro vás ta pravá, nebojte se oslovit odborníka, který vám s výběrem rád pomůže. Podívejte se například na stránky českého výrobce lůžkovin Picaso Manufactury, kde najdete nejen kvalitní zimní deky, ale vyberete si zde také vše ostatní pro váš klidný a zdravý spánek.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.