Výkup, prodej a odhad ceny zlata

14.11.2011 | Rozhovory

Potřebujete prodat zlato a nechcete přitom naletět podvodníkům? Hledáte spolehlivého odhadce ceny zlata? Anebo byste si rádi zlato koupili? Na otázky, které Vás nejvíce zajímají, jsme se zeptali pana Weinerta z obchodu www.vykupzlata.cz.

Výkup zlata vypadá jako zajímavé zaměstnání?
Určitě. Zlato je velmi rozmanité a skýtá mnoho možností. Líbí se mi, že zde není místo pro rutinu a pokaždé musíme pracovat naplno. Výkupům a prodeji se věnuji se svými kolegy a kolegyní od druhé poloviny devadesátých let.

To vypadá jako ráj na zemi…
Snad. Jde o práci a zároveň i koníček. Ten pocit stojí za to. Na druhé straně i u nás se zažíváme situace, které nejsou dvakrát příjemné.

Jaké situace?
Nepříjemní zákazníci, různí nepoctivci a úředníci nejsou rovněž nejmilejší.

Jak probíhá takový výkup?
Zhruba takto: sdělíme Vám výkupní cenu, zkontrolujeme zboží, zvážíme a nakonec sepíšeme smlouvu.

Mohu prodat zlato anonymně bez dokladu?
Bohužel tento způsob prodeje již dnes není možný. S každým výkupem se uzavírá jednoduchá smlouva o převodu zajišťovacího práva. Proto je nutný osobní doklad totožnosti.
 
Musím mít 18let? 
Ano, plnoletost je další podmínkou výkupu. 
  
Podle čeho se stanovuje výkupní cena zlata? 
Základem výkupní ceny zlata je tzv. londýnský zlatý fix. Cena zlata se zde stanovuje 2x denně, ráno a odpoledne. Poprvé se tak stalo již v roce 1919.

Jak funguje londýnský fix? 
Je to výsledek reálné poptávky a nabídky. Cena se vytváří postupně. Pokud je cena vysoká, tak obvykle nikdo nenakupuje a čeká na pokles. Na druhé straně, pokud je příliš nízká, tak nikdo neprodává. V okamžiku, kdy se obě strany domluví, tak je zafixována cena pro příštích několik hodin. A kdo nakupuje či prodává? Vesměs jde o nejdůležitější a největší obchodníky se zlatem na světě. 
  
Jak dlouho platí vaše výkupní cena? 

Výkupní cena zlata je stanovena každý pracovní den ráno po deváté hodině. Běžně tato cena s malou odchylkou platí po celý den. Mění se pouze při větším výkyvu na burze. 
  
Jakým způsobem se zkouší zlato? 
Zkoušení probíhá vždy před vámi u přijímacího pultu. U zlata se nejprve vyhledá puncovní značka, případně ryzostní označení. Nejdůležitější je punc. Pokud je zboží označeno neplatným puncem nebo je zcela bez značky, tak se zkouší pomocí kyselin.

 

Jak vypadá takové zkoušení zlata?
Vcelku jednoduše. Na buližníku, což je obyčejný černý kámen z křemene, se provede s kouskem zlata črt, tzn. delší čára, která se potře základní kyselinou a kyselinou s ryzostí odpovídající předpokládané ryzosti. Pokud očekávám ryzost 18. Karátů použiji kyseliny pro tuto ryzost.

Jak je přesná taková zkouška?
Podle zkušebních jehel se dá určit téměř každá ryzost. Vzhledem k tomu, se že nejčastěji používají ryzosti 8, 9, 10, 14, 16, 18 a 22 karátů, tak zkoušení relativně snadné. Podobně jako v jiných oborech i zde jsou velmi důležité zkušenosti a cit vnímat předložené zlato.

Cit pro zlato. To zní jako magie ...
Až tak ne. Barva, tvrdost, zpracování nebo odstín mohou napovědět.

To neexistuje žádný přístroj na zjištění ryzosti?
Ale ano. Na trhu je několik variant od rentgenu, přes zkoušečky zlata až po spektrometry. 

Aha. Proč některé výkupny zlato taví?
Pokud je výkup bez tavby, tak zákazník dostává plnou cenu. Protavením se odstraní veškeré nepravé (nezlaté) části a dojde k úbytku na váze v rozmezí 1-5%. Vzniká tzv. propal. Pro zákazníka je jednoznačně výhodnější prodat zlato bez roztavení.

Je vaše váha dostatečně přesná? 
Ano. Používáme automaticky kalibrované zlatnické váhy s přesností 0,01 gramu. Veškeré používané váhy v naší firmě jsou úředně ověřeny (cejchovány).  

Vykupujete zubní zlato? 
Ano, jedinou podmínkou je odstranění nezlatých částí.  Pokud jsou zuby včetně kosti nebo jiných částí, tak jsme schopni na počkání vše odstranit a připravit k výkupu.
  
Musím u zlatých šperků vyloupnout kameny? 
Ne, vše provedeme sami před vámi.
 
A vykupujete všechny ryzosti? 
Minimální ryzost je 8. karátů. Maximální je pochopitelně 24. karátů.  
  
Můžete vyzkoušet i zlato, které nechci prodat? 
Ano, bez poplatku v rozumné míře. Pár kousků není žádný problém.

Už jste se setkal s padělky?
Občas. Nejčastěji jde o různé mosazné prsteny koupené v hospodě za pár korun. Nebo o cetky koupené na dovolené. Bohužel někteří lidé jsou velmi naivní a mám pocit, že při pohledu na lesknoucí šperk ztrácí soudnost. Je přece velmi nepravděpodobné koupit kus zlata za cenu odpovídající spíše železu. A potom jsou profesionální podvodníci. Zde záleží na odhadu, zkušenostech a precizním vyzkoušení.

Jak vycházíte z konkurencí?
Některé společnosti jsou v pohodě a každý vykupujeme na svém „písečku“ . Bohužel, i zde je plno rychlokvašek, které doslova a do písmena pracují s ručením omezeným. Ponižují ryzosti, používají necejchované váhy a protahují vyplácení peněz. Určitým vodítkem může být příliš vysoká výkupní cena. Díky ponížení skutečné ryzosti na nižší jsou tyto firmy schopny vyplácet jakoby vyšší cenu.

O které společnosti jde? 
Jmenovat nechci nikoho. Myslím, že postačí internet a zvolit správná klíčová slova.
  
Vykupujete zlaté mince? 
Ano. Některé mince jsou velmi povedené a zejména u amerických dolarů máte v ruce kus historie. Navíc, vykupujeme i tzv. bimetalové mince, mince složené ze zlata a stříbra, platiny nebo palladia.

A výkupy zlatý cihel? 
Zlaté slitky neboli investiční zlato vykupujeme běžně.  
  
Peníze dostanu ihned? 
Jistě, jediným omezením je výše 15 tisíc eur. Nad tuto částku bude zbytek vyplacen bankovním převodem. Nebo můžeme zlato rozdělit na několik částí a vykupovat postupně. 
  
Mohu si domluvit pevnou výkupní cenu? 
Ano, platí v rámci běžného dne.  
  
Můžete mi peníze převést na můj účet? 
Úhradu provádíme prostřednictvím Raiffeisenbank ve lhůtě do 1 pracovního dne, termín připsání platby na Váš účet však může být o 1-3 dny později, dle Vaší cílové banky. 
  
Prodáváte i zlomkové zlato? 
Ano, provozujeme rozsáhlý e-shop na adrese www.ezlato.cz, kde nabízíme jak nové šperky, tak použité zboží a rovněž i zlomkové zlato.

www.vykupzlata.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.